Албания отне лиценза на ЧЕЗ

Албанския енергиен регулатор отне лиценза на местното дружество на ЧЕЗ на 21 януари, като според властите, компанията носи отговорност за нанесени вреди, заради недостатъчен внос на електричество и малки инвестиции в електропреносната мрежа на страната.
Регулаторът оцени стойността на предполагаемите вреди за албанската икономика на 1 млрд. долара.
След няколко дни на преговори за възстановяване на лиценза, вчера официално уведоми албанското правителство за намерението си да инициира международен арбитраж за казуса.
В съобщението на компанията не се посочва сумата на търсеното обезщетение от страна на дружеството,  но по изчисления на Reuters  може да претендира за загуба в размер на 200 млн. евро от албанската си инвестиция.
Първоначалната инвестиция на ЧЕЗ, направена през 2009 г. е 102 милиона евро, за 76% дял. Албания държи останалата част от местното електроразпределително дружество.
Спорът привлече вниманието и на чешкия премиер Петер Нечас, който миналия месец каза, че отнемането на лиценза на ЧЕЗ е „много негативен сигнал за отношенията и повдига въпроси относно ангажимента на балканската страна за влизане в ЕС“.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *