Алексей Милер: България ще получи 3 млрд. евро от Южен поток

Това е половината от вложението в сухопътния участък на газопровода и то ще дойде в страната ви. Това казва Алексей Милер, председател на Съвета на директорите на „Газпром” пред списание „Икономика”. Ръководителят на руския газов гигант даде единственото си интервю за изданието при посещението си в София в края на февруари 2012 г.
През България ще преминават по 63 млрд. куб. м газ годишно. Няма точни данни за приходите в страната от транзита, но сумата ще е внушителна, подчертава Милер. Според неговите думи, строителството на българския участък от тръбата ще започне през 2013 г., а първите количества гориво по нея за страната ни ще дойдат през декември 2015 г.
Милер остана пестелив на думи относно преговорите за намаляване на цените за доставка на руски газ, които трябва да бъдат включени в бъдещия договор. Според него обаче е уместно да бъде запазена досегашната формула за ценообразуване, свързана с пазара на алтернативните горива, защото тя е по-уместна за дългосрочен договор, към който и двете страни се стремят.
Руският газов експерт номер 1 бе категоричен, че „Газпром” вижда нови перспективи за работа на българския газов пазар.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *