Алексей Петров: Октоподът е така изфабрикуван, че съдът не знае какво да прави с него

Заедно със своя партньор в кандидатпрезидентската двойка, Душана Здравкова, той представи „Хартата за гражданско управление”.
„Този проблем е проблем на националната сигурност. И то не защото „Нефтохим” е част от критичната инфраструктура на страната, но защото става въпрос за интересите на българските граждани. Призовавам премиера Борисов и г-н Златев, от позицията на националната сигурност и от позицията на корпоративната сигурност на предприятието, да намерят път и компромис. Защото ние при г-н Борисов така не успяхме по въпроса за малкия и средния бизнес и към момента той е почти ликвидиран”, каза Алексей Петров.
Той коментира и вчерашното съдебно постановление по делото „Октопод”, като посочи, че разследващият е изфабрикувал „Октопод”-а. „В същото време съда му казва: „г-н прокурор, вие така сте създал този октопод, че ние се чудим какво да правим с него”. „Октоподът е така изфабрикуван, че съдът не знае какво да прави с него”, категоричен е Петров.
„Целта е да бъдат отстранен от обществения живот, за да може ГЕРБ да си прави каквото иска”, допълни той.
Душана Здравкова заяви, че в решението на съда се чете, липса на мотив, което е недопустимо за всяко обвинение.
Според Алексей Петров, Хартата за гражданско управление е хартата на хората и хартата на българските граждани. Тя е отражение на реалния живот днес, на проблемите на хората и техните казуси. Хартата призовава за единни общи усилия за търсене на решения.
Целта е да изградим демократично гражданско общество, на активните граждани и на отговорните политици, посочи той.
Душана Здравкова допълни, че хартата е политически проект, а не партиен, защото партийният модел в България е изчерпан. „От срещите с хората в страната стана ясно, че държавната власт е абдикирала от всяка област. Реформите в страната са хартиени”, каза тя.
Двамата още веднъж се обявиха, за нова Конституция и свикване на Велико народно събрание. „Но Велико народно събрание не сега, защото в момента липсва обществения договор”, поясни Душана Здравкова. По думите й, отдавна суверен на властта са партиите и партийните функционери и ако те започнат да правят тази конституция, гражданите отново ще останат зад борда. „Предложението ни е да се събере ВНС с една единствена точка – то да бъде разпуснато. След това трябва да се седне и да се види какво искат гражданите”, каза Здравкова.
Според Алексей Петров действащата конституция разделя хората на българи, живеещи в България и българи, живеещи в чужбина. „Ако днес Джон Атанасов беше жив, той нямаше да може да се кандидатира за президент, защото тази конституция е правена преди 22 години за някого и срещу някого”, заяви той.

На пресконференцията бяха поканени представители на инициативния комитет срещу добива на шистов газ от Нови пазар. Те разказаха, че технологията на добив на шистов газ е опасна и застрашава живота в региона. „Обществеността в Нови пазар е изключително обезпокоена. Два дена преди да излезе тази новина не беше проблем да се продаде имот в Нови пазар. След това всичко замря. Само защото една телевизия излъчила материал, че Нови пазар ще бъде изселен, оплакаха се от инициативния комитет.
По този повод Душана Здравкова съобщи, че е сезирала членовете на Комисията по петициите към Европейския парламент. Според Здравкова и Петров въпросът засяга националната сигурност на страната.
„Предстои ни да защитаване българските интереси в конкретни случаи като този в добива на шистов газ, които застрашават храната и здравето на хората”, заяви Алексей Петров.
„Симпатията ми към РЗС се изчерпва до желанието им за нова конституция”, каза още той.
„Очаквайте дълбока оран на есен. Гарантирам”, обеща в заключение Петров.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *