Алексей Петров посреща Коледа по домашни пантофи

Софийският градски съд днес измени мярката му за неотклонение от най-тежката „постоянно задържане под стража“ на „домашен арест.
По време на днешното заседание по т.нар. дело „Октопод“ съдът прие съдебно-медицинската експертиза за здравословното му състояние. Тя бе назначена, след като миналата седмица защитата на Петров поиска той да излезе от ареста с мотива, че има здравословни проблеми и не може да получи адекватно лечение зад решетките, където престоява вече половин година.
Според вещите лица здравословното състояние на Алексей Петров се е стабилизирало, след като той се е лекувал в болницата в Банкя, но му е необходима терапия, каквато не се провежда в болницата на софийския затвор от повече от месец.
Обвинението от своя страна заяви, че излизането на Петров от ареста е необосновано. Прокурор Светлоар Костов/познат още като „Онзи с кънките“/ повтори познатият си рефрен, че по делото имало доказателства, че лидерът на „Октопод“-а е опитвал да манипулира процеса и ако излезе навън, има опасност от други престъпления.
Съдът обаче не се съобрази с това. Съдия Румяна Ченалова изтъкна, че един от критериите за задържане е разумният срок, в който би следвало да продължи ареста и по отношение на това искането на защитата за по-лека мярка е допустимо. Освен това прецени, че заболяването на Петров наистина налага той да се лекува извън затвора.
„Не са получили подкрепа твърденията относно окадано въздействие върху свидетели. От май месец прокуратурата не е положила необходимата грижа за установяване на необходимата истина относно данни за въздействие върху свидетели“, посочи още Ченалова, цитирана от агенция „Фокус“.
Съдът освен това упрекна прокуратурата в Тетевен, която разследва сигнал за опит на Петров да влияе на свидетели по делото, в бездействие.
Проверката е започнала през май и до ноември все още не е приключило събирането на доказателства. „Има необоснована пасивност и бездействие“, изтъкна съдия Ченалова.
Днешното решение може да бъде протестирано пред Софийския апелативен съд. Ако и той реши, че Алексей Петров не бива да е в ареста, то той ще прекара празниците у дома.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *