Алма матер затваря протестно заради Ботаническата градина

Това съобщи БГНЕС, като се позова на източници от Алма матер. С решение на Академически съвет на Софийски университет от тази вечер (30 март), от понеделник СУ преустановява дейността си за неопределен срок от време, съобщи на сайта си и инициатива „Студентски глас“.
Причината е решение на ВАС Ботаническата градина в Балчик, която е на академичното заведение, да мине на разпореждане на държавата. Според ректора зад това се крият икономически интереси.Най-старото висше учебно заведение у нас ще бъде затворено, докато Министерски съвет не върне правата му върху Ботаническата градина. Миналия май по предложение на министрите Росен Плевнелиев и Вежди Рашидов правителството реши с постановление да предостави на министерство на културата над 183 декара от комплекса Държавен културен институт – Културен център „Двореца“, на практика цялата паркова част, а за университета да останат само 11 декара стопански двор и разсадник. Подобно решение на кабинета „Станишев“ от 2007 г. беше отменено от Върховния административен съд (ВАС).
Проф. Илчев призовал студентите да се присъединят към протеста на университета.Представителите на „Студентски глас“ в следващите дни ще организират дискусии, за да се запознаят студентите с проблема.
Спорът засобствеността на градинатаще бъде и основна тема на предстоящата пресконференция на проф. Илчев на 31 март в Софийския университет.
Градината е предмет на спорове между правителствата и университета дълги години. Скандалът около собствеността й се разгоря по времето на бившияминистър на културата Димитър Абрашев, който искаше да я прави Център за култури и религии.Миналия юли Върховният касационен съд (ВКС) не допусна обжалване на решението, с което Ботаническата градина в Балчик се присъжда на СУ. На 7 октомври 2009 г. Добричкият окръжен съд реши, че Алма матер има право на ползване на поземления имот. Правата на Софийския университет върху Ботаническата градина бяха многократнопотвърдени от ВАС.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *