Ал. Аврамов: Пазарът е динамичен – новите ни партньори са световни лидери в IT технологиите

Александър Аврамов е изпълнителен директор на Стоун Компютърс. Има магистърска степен по компютърни системи от Технически университет – София. Започва работа в компанията през 1998 г. като технически специалист, а от 8 години е изпълнителен директор. Под негово ръководство персоналът се утроява, а оборотите и печалбата растат всяка година. Притежава сертификати за мейнфрейм машини.

Г-н Аврамов, обявихте, че вашата компания ставастратегически партньор на американската CommVault. Кой кого избра за партньор и защо?

– Във високотехнологичния сегмент рядко търсенето на партньор е еднопосочно. Обикновено нуждите на пазара сами тласкат световните ИТ вендори и местните доставчици на ИТ един към друг. Така се случи и с нас и CommVault. Те са вендор с големи амбиции, бързо растящи в световен мащаб, а пък Стоун сме с големи позиции и желание да се развиваме в посока на пазара. Въпреки че ние имаме уникално ноу-хау за българския пазар, все пак имаме нужда и от качествен и икономически разумен продукт – независимо дали софтуер, или хардуер. CommVault са много добри и много адекватни за нашия пазар. Аз искам клиентите да са доволни, това е най-важното.

Какъв ще бъде пазарният и финансовият ефект за вас от това партньорство?

– Очаквам да вдигнем пазарния си дял в областта на решения за бекъп и архив и да увеличим още повече удовлетвореността на клиентите си. А за финансовия ефект важи общовалидното правило при равностойното партньорство, че и двете страни печелят под една, или друга форма.

Каква е практическата полза за ползващия софтуераSIMPANA? Кои са потенциалните потребители и на какъв пазар разчитате с този продукт в България?

– У нас всички искат да имат качествени, бързи и евтини решения. Това не винаги е възможно, но със Simpana може да се намери златната среда. Решението работи, изпипано е, съвместимо е с използваните у нас решения и се харесва на клиентите. Какво повече можем да искаме от един продукт?!

От кога Стоун разработва облачните услуги в България и какъв е техният дял в портфолиото на компанията в момента?

– Вече 5 години, а през последната финансова година имаме 610000 лв. от облачни услуги, като всяка година се увеличават значително.

Какви са перспективите за тези услуги и с какво темпо те навлизат на българския пазар? Каква е конкурентната среда?

– У нас облачните услуги придобиха популярност по-късно отколкото в Европа, и дори по-късно отколкото в Източна Европа като цяло. Стоун пуснахме първите чисто облачни услуги през 2009 г., когато никой не беше чувал за тях и всички ни казваха, че това е мираж в пустинята.

Ние обаче паралелно с това инвестирахме в образоване на млади специалисти в университетите. Обучихме и много от специалистите на други доставчици на облачни услуги, но ние вярваме в ползата от градивната конкуренция. Въпреки че помогнахме на пазара и конкуренцията, все още сме единственият доставчик на публични облачни услуги у нас, който предлага и трите вида от SPI модела – SaaS, PaaS и IaaS.

Вече имаме клиенти, които ползват 2-3 облачни услуги, а не се ограничават само до 1 пилотен проект, както беше преди 4-5 години, когато всеки ден отговаряхме десетки пъти на въпроса „А какво е облак?“. Днес всеки хостинг се кичи гордо с името CLOUD, но необходимото и достатъчно условие е дефинирано от NIST и е ясно. Само компаниите, които могат да покрият тези изисквания, могат наистина да се считат да доставчици на облачни решения. Горещо съветвам потребителите да се запознаят с тях, за да не се изненадат на по-късен етап.

Мисли ли сте да станете публична компания и да емитирате акции на Българската фондова бора?

– Всяка една амбициозна компания непрекъснато мисли как да се разраства, как да навлиза на чужди пазари и да управлява умно портфолиото си от услуги. Излизането на борсата е решение, което е продиктувано от нуждата от пари в кеш, защото дадена фирма няма ресурс да поеме растежа си. Ние имаме ресурс, защото градим развитието си постепенно – има планиране. А и зад гърба си имаме едни от най-добрите ИТ вендори в света. Сключихме няколко изключително стратегически партньорства и в следващите 6 месеца ще сме концентрирани върху тях като механизъм за растеж.

Кога и как стартира Стоун в България?

– Преди 19 години в един апартамент до Плиска. Бяхме една шепа млади хора с големи мечти, желание за работа и подхождахме отговорно към всеки проект. Сега не сме вече толкова млади (смее се), косите ни се прошариха. Сбъднахме голяма част от мечтите си, но има още работа. Горд съм, че успяхме да се разраснем успешно – увеличаването на хората двойно за кратък период от време е изпитание за всеки мениджър. Но ние успяхме. Имаше година, в която издавахме вътрешно за фирмата списание и се публикуваха интервюта с новите членове на екипа, за да се интегрират по-бързо. Минали сме през всички етапи, минали сме през много технологии, вендори, проекти, клиенти – и винаги успешно, защото каквото и да правим, го правим с мисъл и идея за бъдещо развитие.

Каква е следващата ви стратегическа цел?

– Вече загатнах какво е залегнало в стартегическия ни план за развитие за периода 2014-2018 г. – продължаване на тенденцията за ръст на облачните услуги като важно перо от портфолиото ни, стратегически партньорства с нови вендори за нас като фирма – Hitachi Data Systems, CammVault, Quantum. Казах ли ви, че сме оторизиран партньор на Quantum? Това още не сме го съабщили официално, но е факт.

За нас е изключително важно и партньорството с Оракъл. Влязохме и в ролята на дистрибутор на платформата за бизнес интелект QlikView и имаме мрежа от риселъри, с които работим съвместно. Компании от различен тип. Ето например трите фирми, започващи с „Б“ са все насочени в различни сегменти и специфика – Балкан сървисис, Бизнес сълюшънс и БСВ консултинг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *