Американската икономика е нараснала с 3,1%

Темпът на икономически растеж в САЩ остава 3,1% през първото тримесечие и според последното четене на данните, съобщава в. Wall Street Journal. Ревизираните в посока надолу потребителски разходи обаче предполагат, че поддържането на инерцията ще бъде затруднено през второто тримесечие.

Резултат с изображение за сащ икономика

Икономистите, анкетирани от Wall Street Journal, не очакваха преразглеждане на оценката от 3,1%.
Растежът през първите три месеца в САЩ беше по-висок от отчетените 2,2% през четвъртото тримесечие на миналата година. Икономистите обаче предричат растежът да се забави през второто тримесечие на тази година. Според прогнози, публикувани в сряда, очаква се БВП да се повиши с 1,9% през периода април – юни.

Секторите на икономиката, свързани с търговията, производството и недвижимите имоти изглежда се борят с несигурността, свързана отчасти с търговското напрежение. Забавянето на световния растеж и слабата инфлация също замъгляват перспективите за останалата част от годината, което накара Федералния резерв да даде сигнал, че може да намали основния лихвен процент през следващите месеци, за да даде тласък на икономиката, информира investor.bg.

От последните данни стана ясно, че потребителските разходи са се повишили с по-бавни темпове през последното тримесечие спрямо очакванията, докато инвестициите, износът и правителствените разходи са нараснали по-бързо.

Потребителските разходи, които представляват повече от две трети от американската икономика, са се увеличили с 0,9% на годишна база през първото тримесечие в сравнение с първоначалната оценка от 1,3%. Това е сериозно забавяне спрямо четвъртото тримесечие, когато потребителските разходи се повишиха с 2,5%.

Износът в САЩ е нараснал с 5,4% спрямо предходната оценка от 4,8%. Вносът обаче е намалял с 1,9%, което е подобрение в сравнение с предишните стойности за спад с 2,5%.

Междувременно от други данни стана ясно, че броят на заявленията при безработица в САЩ се е увеличил повече от очакваното до седемседмичен връх, съобщава Bloomberg. Това може да е сигнал за известно напрежение на пазара на труда, което би могло да повлияе на решението на Федералния резерв относно това дали следва да се намалят лихвените проценти през следващия месец,

Заявленията при безработица са нараснали с 10 хил. до 227 хил. през седмицата, приключила на 22 юни.

Четириседмичната плъзгаща се средна стойност, смятана за по-добра мярка за пазара на труда, тъй като се премахва волатилността от седмица до седмица, се повишава до 221,25 хил. Това е най-високото ниво от повече от месец.

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *