Американските инвеститори остават спокойни

След приятелския старт на търговията на Wall Street американските фондови пазари разшириха печалбите си от началото на деня. Стабилизирането на спада на курсовете от предишните два дни днес търговците оправдават със слабите данни от американския пазар за недвижими имоти. Това до известна степен може да намали вероятността Федералният резерв на САЩ да започне през септември затягане на политиката си за покупки на облигации. Загрижеността за предстоящия военен удар в Сирия бе отместена на заден план.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average добави 48,38 пункта (0,33%), до 14 824,51 пункта. Широкообхватният индекс S&P 500 нарасна с 4,48 пункта, или 0,27 на сто, до 1 634,96 пункта, докато технологично ориентираният Nasdaq Composite добави 14,83 пункта, или 0,27%, до 3 593,37 пункта.

На New York Stock Exchange около 599 млн. акции смениха притежателя си, като 1675 компонента поскъпнаха, 1324 поевтиняха, а 120 останаха с непроменена стойност. На Nasdaq при оборот от 1,4 млрд. акции 1454 компонента приключиха с ръстове, 1054 – със спад, а 92 останаха без промяна.

Броят на все още незавършените продажби на жилищата в САЩ спада през юли, докато експертите очакваха стагнация. Във вторник обаче все още имаше добри новина за жилищния пазар в САЩ, както и за потребителското доверие.

Предстоящият военен удар на САЩ и съюзниците им срещу Сирия се отрази негативно на борсите в Европа. Паневропейският бенчмарк FTSEurofirst 300 приключи на червено за втори пореден ден – този път спадът е от 0,3% до 1 199,05 пункта.

„Възможният военен удар срещу Сирия остава основният въпрос“, казва Роджър Петерс, анализатор в Close Brothers Seydler. „Не е ясно преди всичко, как Русия и ислямският свят ще реагират на такава атака, и това прави анализаторите и борсовите участници нервни“, добави брокерът.

„Моето усещане е, че Сирия е просто една малка „кауза проксима“. Истинската причина за понижението на пазарите е напълно изхабената в периода 19-ти юли – 13-ти август вътрешна енергия“, заяви Джефри Саут, главен инвестиционен стратег в Raymond James & Associates. „Ще има още малко движение на пазарите до средата на септември с оглед на публикуването на отчетите за второто тримесечие, както и предстоящата среща на Фед“, посочи още експертът.

На Dow добре се представиха компаниите от петролната индустрия, защото цените на най-важната суровина за бранша продължават да растат заради опасенията от война в Сирия. Акциите на Chevron поскъпнаха с 2,60 на сто, докато книжата на ExxonMobil скочиха с 2,00 на сто. Още във вторник двата компонента се опълчиха срещу негативния като цяло тренд на индекса и приключиха с повишения.

Банковите индекси успяха да компенсират спадовете си от предишните дни. Акциите на JPMorgan поскъпват с 0,69 на сто, въпреки че според добре информирани източници банката е заплашена от рекордна глоба заради нередни сделки с облигации. Представители на американската Федерална агенция за жилищно финансиране (FHFA) притискат JPMorgan Chase & Co за най-малко 6 млрд. долара, за да бъде сключено извънсъдебно споразумение по продадените от нея облигации, обезпечени с високорискови ипотеки, твърди анонимен източник на Ройтерс, запознат с проблема.

И книжата наBank of Americaпоскъпват с 0,85%, независимо от юридическите проблеми, надвиснали над банката. Принадлежащият към Bank of America банков гигантMerrill Lynch ще се спаси от съдебно преследване срещу 160 млн. долара.Тази сума финансовата компания ще плати в извънсъдебно споразумение, за да не бъде съдена за расова дискриминация на афроамерикански служители.

Joy Global бе сред най-губещите компоненти на S & P 500, след като производителят на минно оборудване отчете спад в тримесечните поръчки и предупреди за рязко свиване на приходите. Акциите отчетоха спад от 4,72% до 48,89 долара за акция.

Williams-Sonoma публикува тримесечни резултати, които надминаха очакванията на Wall Street, но акциите поевтиняха, след като търговецът на кухненско обзавеждане на дребно заяви, че за текущото тримесечие приходите и приходите ще са съответствие с прогнозите. Книжата поевтиняват с 4,16% до 56,97 долара за брой.

Акциите на Facebook преминаха границата от 40 долара за брой, след като в окуражаващ доклад на Emarketer се казва, че социалната мрежа е на път да обхване близо 16 на сто от пазара на мобилна реклама през тази година, в сравнение с 5% през 2012 година. Така пазарната капитализация на компанията се повиши с 2,29% до 40,548 долара за брой.

Акциите на Amgen успяха да приключат сесията в крайна сметка с ръст от 0,24% въпреки понижение на рейтинга от страна на Standard & Poor's (S & P). Рейтинговата агенция намали кредитоспособността на биотехнологичната компания във вторник след приключване на сесията от „A +“ на „A“. В началото на днешната сесия и конкурентът Fitch намали перспективата за Amgen от „стабилна“ на „отрицателна“.

Amgen в момента е във фокуса на анализаторите заради планираната многомилиардна сделка за придобиване на производителя на лекарство срещу рак Onyx Pharmaceuticals.Базираната в Таузънд Оукс Amgen ще придобие Onyx Pharmaceuticals за повече от 10 млрд. долара, слагайки край на повече от двумесечното наддаване за компанията за производство на медикаменти против рак, стана ясно в понеделник.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *