Американските инвестиции на пазара на бизнес имоти в Европа се засилват

Инвеститорите от САЩ са увеличили със 75 на сто вложенията си в бизнес имоти в Европа през първото полугодие спрямо същия период на миналата година, сочат данни на консултантската компания CBRE, цитирани от онлайн изданието worldpropertychannel.com.

Независимо от разширяването на инвестициите на вътрешните пазари, активността на американските инвеститори на европейския пазар за бизнес имоти достига 15,5 млрд. долара за полугодието (11 млрд. евро). За сравнение, година по-рано обемът на американските инвестиции в сектора е възлизал на 8 млрд. долара (6,3 млрд. евро).

Великобритания е привлякла най-голям дял от инвестициите от САЩ през полугодието – 36 на сто, следвана от Германия с 23% и Франция със 17%.

Скокът на активността на инвеститорите от САЩ е най-значителната тенденция по отношение на купувачите на европейския пазар на бизнес имоти, посочват консултантите. През последните години продажбите почти се бяха изравнили с придобиванията, но в момента обемът на продажбите на бизнес имоти от американски инвеститори е с 6 млрд. долара (4,5 млрд. евро) по-нисък спрямо придобиванията.

„Тенденциите при цените на собствените им пазари и по-добрите перспективи пред европейската икономика накараха инвеститорите от САЩ да подготвят по-амбициозни планове за Европа в сравнение с предходните години. Инвестиционният пазар се доминира от фонд мениджъри, а не толкова от директните инвеститори. Увеличението на обема на инвестициите през последните няколко тримесечия обаче е забележителен“, коментира Крис Лудеман от CBRE.

Американски инвеститори са придобили активи на най-малко 15 пазара през първото полугодие. Градът с най-висока концентрация на американски инвестиции в бизнес имоти е Париж.

Основен двигател на възстановяването на пазара на бизнес имоти в Дъблин също са американските инвеститори, сред които са Blackstone, Hines, Kennedy Wilson и Lone Star. Засилва се активността им и в Холандия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *