Американският лек петрол стигна „падащ ценови пазар“ и слезе под 41 долара/барел

Петролните фючърси остават под натиск от продажби за седма поредна сесия на търговия, понижавайки се към нови тримесечни дъна с оглед на продължаващите опасения, свързани със свръхпредлагането на важната енергийна суровина при забавящ се растеж на световната икономика и на потреблението на петрол. Фючърсите на петрола сорт „Брент“ с доставка през септември се понижават с 1,24% към 42,17 долара за барел, след като по-рано през деня удариха дъно от 41,83 долара – най-ниско ниво от април насам. Тяхното трайно понижение от повече от седмица насам предполага, че петролът сорт „Брент“ ще отчетен месечна загуба през юли от над 15,5%, което би представлявало на-солидния ценови спад от декември 2015-а година.

В същото време фючърсите на американския лек суров петрол се понижават с 0,81% към 40,90 долара за барел, пробивайки под нивото от 41 долара за пръв път от началото на месец април. По-рано днес американският лек суров петрол удари тримесечно дъно от 40,57 долара за барел и е на път да приключи търговията с месечна обезценка от близо 16%.

Негативно влияние върху цените на „черното злато“ продължават да оказват последните данни на Енергийната информационна администрация (EIA), според които петролните запаси в САЩ са нараснали с 1,671 млн. барела през седмицата до 22-ри юли при прогноза за техен спад с над 2 млн. барела, като това представлява и първо тяхно повишение след девет поредни седмици на непрекъснато понижение. В същото време запасите на бензин нараснаха с 452 хил. барела след техен ръст с 911 хиляди през предходната седмица, което е пореден знак, че през традиционния силен летен сезон за пътуване има необичайно слабо търсене за автомобилни горива.

Милен  АТАНАСОВ

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *