Американският посланик инспектира сигурността на българската АЕЦ ”Козлодуй”

По-рано пред БНР изпълнителният директор Костадин Димитров заяви, че няма отклонение в радиационния фон в района, след като снощи бе съобщено за регистрирано повишаване на нивото  на радиоактивни благородни газове в зоната на спрения за планов годишен ремонт Пети блок.
Уорлик е бил придружаван Риаз Ауан – директор на регионалния офис на Департамента по енергетика на САЩ, от Джанет Тайсън – секретар по икономическите въпроси, и Винсент Кампос – втори секретар, предаде БГНЕС.
Костадин Димитров е запознал делегацията с текущото състояние на ядрените мощности и с перспективите пред централата. В рамките на визитата посланикът на САЩ и придружаващите го лица са посетили командна и машинна зала на 440-мегаватовите втори и трети блок и на 1000-мегаватовия шести блок, както и хранилището за сухо съхранение на отработено ядрено гориво.
„По никакъв начин не е повишен радиационния фон нито на площадката на атомната централа, нито в периметровата зона около централата. Този газ, който е излязъл, е инертен. Той не може да влиза в никакви съединения с други елементи и не може да бъде улавян по никакъв начин. Ние нямаме изхвърляне на Йод 131 нито на площадката, нито в момента, когато е изтекъл и газът“, обясни Димитров.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *