Американски съд нареди на Аржентина да плати 5,2 млрд. дълг

Ново решение на американски съдия гласи, че Буенос Айрес дължи на кредиторите си 5,2 млрд. долара. В предишното решение по казуса с дълговата криза Аржентина бе осъдена да плати 1,3 млрд.

Делото на хедж фондовете срещу Аржентина се точи от години. Буенос Айрес отказва да плати на някои фондове и притежатели на държавни ценни книжа дължимото, докато в същото време връща дълговете си на други кредитори. Съдия Томас Гриеса постанови, че така Аржентина нарушава сключените договори.

През 2012 г. същият съдия реши, че Буенос Айрес трябва да плати на фондовете Ен Ем Ел и“Орелиъс капитал мениджмънт“1,3 млрд. долара. Аржентина отказва да плати, твърдейки, че фондовете нямат право да изискват плащания, след като не са приели да участват в процедурата по реструктуриране на дълга, извършена през 2001 г.

Сега Гриеса реши, че тогавашната присъда трябва да важи и за 500 други притежатели на държавни ценни книжа, които не са били взети предвид преди. Той нареди на Буенос Айрес първо да плати дълговете си към тях и едва после да продължи плащанията към кредиторите, съгласили се на преструктурирането.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *