Американците ще платят с 2.4 милиарда повече по кредитните си карти заради повишението на лихвите

Джеръм Пауъл и неговите колеги от Борда по монетарна политика на Федералния резерв на САЩ повишиха основния лихвен процент в страната с 0.25 процентни пункта на последното си заседание. От 2.25 тя се увеличава до 2.50 на сто, което означава, че притежателите на американски кредитни карти вече ще тябва да плащат повече за обслужването им, пише Marketwatch.Американците ще платят с 2.4 милиарда повече по кредитните си карти заради повишението на лихвите.

Резултат с изображение за долари

Потребителите със задължения по кредитните си карти ще платят с 2.4 милиарда долара повече през следващата година в резултат на повишението на лихвите. Това показват изчисленията на сайта CompareCards, цитирани от изданието. За да направят тази сметка, експертите са взели какъв е общият размер на задълженията по балансите на всички издадени кредитни карти и каква е средната лихва, която начисляват техните издатели.

Общият размер на дълга на американците по кредитните карти възлиза на около 1 трилион долара според статистиката на Федералния резерв.

„Повишението на лихвените проценти е поредният повод да помислите за намаляването на задълженията по кредитните си карти. Нарастващите лихви оскъпяват обслужването на дълга и увеличават времето за неговото погасяване. За американците, които вече са натрупали големи дългове и се затрудняват да ги изплащат, тази тенденция ще донесе още повече проблеми“, казва анализаторът на CompareCards Мат Шулц, информира kredit.bg.

Федералният резерв на САЩ повишава или понижава лихвените проценти в опита си да контролира инфлацията. Когато лихвите се повишават, банките трябва да плащат повече, за да заемат пари от централната банка. В повечето случаи те прехвърлят това увеличение върху клиентите си.

Обикновено потребителите усещат ефектите от повишението на лихвения процент от страна на Фед след около 60 дни, което означава едно или две месечни плащания по кредитната карта. Законът задължава издателите на кредитни карти да информират клиентите си, когато лихвата се повишава по една или друга причина, например заради пропуснати плащания. Но когато това става в резултат на увеличение на основния лихвен процент от страна на централната банка подобно уведомление не се изисква, припомня изданието.Американците ще платят с 2.4 милиарда повече по кредитните си карти заради повишението на лихвите.

Причината е, че лихвите по кредитните карти обикновено са плаващи и са обвързани с базовия лихвен индекс, който е с няколко процентни пункта над основната лихва, определена от Фед. Той се използва основно за определяне на лихвите по дългосрочните ипотечни кредити и по кредитните карти и нараства (или намалява) успоредно с основния лихвен процент.

Хората, които имат задължения по кредитните си карти, могат да помислят за тяхното рефинансиране или обединяване чрез потребителски кредит. Другата възможност е да потърсят оферта за кредитна карта с по-ниски такси и лихви.

„Повишаващата се цена на заемите ще затрудни тези домакинства, които са задлъжнели до кредитния си лимит и ще постави под натиск семейните им бюджети. По-високите вноски по кредитите ще се отразят негативно и на покупателната способност на потребителите, ако не се наблюдава и съответното увеличение на заплатите“, обяснява финансовият анализатор на Bankrate Грег МакБрайд.

Повишението на лихвите обаче може да се окаже полезно за американците, които са решили да спестяват. Ако банките изпитват недостиг на парични средства, те предлагат по-високи лихви по депозитите.

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *