„Амилум България“ разширява производството си

Повече от два пъти ще увеличи капацитета си производителят на продукти от царевица „Амилум България“.

За плановете си да разшири бизнеса в Разград и турския си завод крайният собственик на компанията – американската Archer Daniels Midland (ADM), съобщи в края на миналата година, но подробности не бяха обявени. От подаденото инвестиционно предложение на „Амилум“ обаче става ясно, че предприятието в Разград подготвя допълнителни линии, които ще му позволят да повиши преработката от 1300 на 3000 тона царевица на ден. Предвижда се и изграждане на инсталация за производство на етилов алкохол. От компанията не коментираха проекта, но според източник на „Капитал“ инвестицията ще е от порядъка на 100 млн. евро. Очакванията на ADM са разширенията да приключат до средата на 2018 г.

Разградският завод е най-големият единичен потребител на царевица в страната. Дружеството беше приватизирано още през 1993 г. от белгийска компания. И макар собствениците да се сменят, посоката на развитие е все нагоре.

Ръст на търсенето

През ноември миналата година ADM обяви намеренията си значително да разшири капацитета за производство на подсладители и нишесте на предприятията си в България и Турция. Американската компания стана едноличен собственик на двете дружества, след като година по-рано придоби 50-процентните дялове на Tate&Lyle в регистрираното в Холандия Eaststarch, което пряко притежава двата завода.

Причината за решението на ADM е очакваното нарастване на търсенето в региона, след като квотите за производство на захар в ЕС изтекат, както и увеличаващото се търсене за продуктите на компанията в Турция и Близкия изток от хранителната индустрия и производители на хартия. Освен удвояване на капацитета инвестициите се очаква да доведат и до подобряване на ефективността.

Инвестиционното предложение на „Амилум България“, което е подадено за съгласуване с регионалната екоинспекция в края на миналата година, предвижда изграждане на инсталация за производство на етилов алкохол, инсталиране на газови турбини за производство на електричество и пара и увеличаване на производството на основни продукти. Компанията планира да увеличи капацитета си за преработка на царевица от 1300 на 3000 тона на ден, което ще включва и разширяване на капацитета на линиите за производство на продукти. За целта предприятието ще изгради и допълнително помещение от 7400 кв.м. В момента производствените мощности на дружеството са разположени на 125 хил. кв.м и работят на пълен капацитет.

Допълнителна дейност

Приходите от продажби на „Амилум“ през 2016 г. са нараснали с близо 73%, като са надминали половин милиард лева, показва отчетът на компанията (виж таблицата). При достигнат максимален капацитет на производство скокът всъщност е резултат от поетата дистрибуция на стоки на други компании. Става дума за продуктите на словашката фабрика на бившия съсобственик Tate&Lyle и на унгарската Hungrana, в която ADM има дял.

Основните пазари на предприятието в Разград, което преработва царевица и произвежда нишесте, глюкоза, фруктоза и други продукти за хранителната и нехранителната индустрия, са България, Турция, Румъния, Сърбия, Словакия и Гърция. Основен клиент са предприятията на Coca-Cola в региона. От доклада на ръководството става ясно, че по-значителни продажби през миналата година е имало и в други страни като Германия и Чехия, което вероятно е свързано с новите договори за дистрибуция. Печалбата на „Амилум“ за 2016 г. също се е повишила – с малко над 34%, достигайки 46.8 млн. лв. Към края на годината в завода работят 284 души.

За тази година компанията планира да увеличи продажбите си с 5% чрез разширяване на пазарния дял в региона. По-значителен ръст може да се очаква след 2018 г., когато трябва да приключи инвестиционният проект.

Собственикът

Американската ADM е един от най-големите търговци на зърно в света и водещ доставчик на хранителни съставки с оборот от над 62 млрд. долара за 2016 г. Компанията има 250 завода и 32 хил. работници и служители. Акциите й се търгуват на Нюйоркската фондова борса от 1924 г.

ADM държи 100% от „Амилум“ чрез регистрираното в Холандия Eaststarch. До есента на 2015 г. половината от дяловете в Eaststarch бяха собственост на британската Tate&Lyle. В резултат на сделка между двете компании ADM получи пълен контрол над предприятията в България и Турция и 50% от това в Унгария. Tate&Lyle получи 240 млн. евро и пълен контрол над предприятието на Eaststarch в Словакия, информира в.Капитал.

От 2014 г. американският гигант притежава и голям търговец на зърно в България – „АДМ България трейдинг“. Три поредни години дружеството е лидер в сектор земеделие по приходи, като миналата година беше вицешампион с оборот от 412 млн. лв. Преди няколко седмици компанията откри първо свое пристанище на Дунав. То е в Силистра и инвестицията е 11 млн. лв.

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *