Англия налага пълна карантина

Англия въвежда пълна карантина в опит да се пребори с резкия скок на заразените при втората вълна на COVID-19. Кръчмите, ресторантите, магазините ще бъдат затворени в цялата страна, с изключение на тези, които продават продукти от първа необходимост. Забраняват се срещите между хора, които не живеят заедно.

Англия разхлабва мерките срещу коронавируса след рекордния спад на британската икономика - Bloomberg

Ограниченията влизат в сила от 5 ноември (четвъртък) и ще продължат до 2 декември (сряда), обяви британският премиер Борис Джонсън. „Ситуацията е по-лоша от предвидения най-лош сценарий. Ако не предприемем действия, можем да достигнем няколко хиляди смъртни случая на ден“, предупреди Джонсън. Британски премиер изпита на гърба си тежестта на коронавируса през пролетта, информира expert.bg.

Стагнация на британската икономика в началото на годината - Бизнес - БНР Новини
 Властите препоръчват на гражданите да напускат домовете си конкретни причини, като да отидат на работа, ако е невъзможно да работят от вкъщи. Излизането е разрешено и за пазаруване на храна и стоки от първа необходимост, физически упражнения, посещение при лекар или грижи за уязвими хора. На хората с хронични болести и тези над 60 години се препоръчва да бъдат особено внимателни и да сведат до минимум социалните си контакти.

Обявените от Борис Джонсън ограничения важат само за Англия. Уелс, Шотландия и Северна Ирландия въведоха собствени още по-строги карантинни мерки за борба с епидемията. Заразените във Великобритания вече са над 1 милион. В страната са починали общо 46 555 души от усложнения, свързани с коронавируса, което е най-високата цифра в Европа, а над 20 000 души се заразяват всеки ден.

Imperial College London: Близо 100 000 души се заразяват с коронавирус всеки ден в Англия - News.bg

По думите на Джонсън, затварянето е необходимо, за да се избегне „медицинска и морална катастрофа“, до която може да доведе евентуален колапс на здравната система. Ако ги няма тежките ограничения, медиците ще бъдат принудени да избират кой да живее и кой да умре, предупреди премиерът.

Според британските власти смъртността при втората вълна на заразата може да е значително по-висока от тази през пролетта. При най-лошия вариант починалите могат да достигнат 4000 на ден. Здравните експерти се опасяват, че около Коледа болниците ще бъдат толкова препълнени, че няма да могат да приемат нови пациенти.

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *