Апелативен съд оправда за трети път Мария Мургина

Бившата шефка на Нaционалната агенция за приходите Мария Мургина беше оправдана за трети път от Софийския апелативен съд.

Състав с председател съдия Снежана Душкова и членове Надежда Трифонова и Иван Стойчев днес отмени присъдата на Софийския градски съд, с която на 25 януари 2011 г. Мургина беше осъдена на четири години затвор.

Първоначално бившата шефка на НАП бе подсъдима по четири обвинения. На 25 януари 2011 г. обачетя беше оправдана по първите две- за незаконно прихващане на данъчни задължения от 11.5 млн. лв. на фирма на бившия собственик на „Кремиковци“ Валентин Захариев, както и за невярно деклариране на имот в Созопол пред Сметната палата.

По останалите две – за принуда и нарушаване на служебни задължения, Мургина получи ефективната присъда от 4 години „лишаване от свобода“. Впоследствие Софийският апелативен съд я оправда и за тях, но Върховният касационен съдвърнаделото по обвинението в принуда, а по останалите 3 обвинения оправдателната присъда влезе в сила.

И при повторното разглеждане на делото обаче САС призна Мария Мургина за невинна, след което през юни т.г. процесът отново стигна до върховните магистрати по единственото „оцеляло“ обвинение.

Според прокуратурата, Мургина е накарала против волята ѝ бившата шефка на НАП-Силистра Милена Цолчовска да напусне поста си, като я заплашила, че в противен случай ще я уволни дисциплинарно.

По време на съдебните заседания стана ясно, че според прокуратурата причина за натиска върху Милена Цолчовска били ревизии на фирми на бившия депутат от ДПС Гюнай Сефер, с които Мургина не била съгласна. Цолчовска твърди, че натискът върху нея и обтегнатите отношения със заместника ѝ били тъкмо заради ревизии на фирми на Сефер.

ВКСотново върна процеса на апелативната инстанция, като в решението се казваше, че апелативният съдоще повече се е отдалечилот правилното му решаване.

Според върховните магистрати безспорни са фактите, че Мария Мургина е заплашвала словесно Цолчовска – пряко, по телефона или през трети човек. ВКС отчете, че са събрани много косвени доказателства и те предопределят нееднозначна интерпретация, но според съда буди недоумение това, че САС не е отчел еднозначните – а именно словесните заплахи към Цолчовска.

Затова ВКС беше дал указания при предишното връщане – апелативният съд да обсъди възможната отговорност на Мургина за опит за принуда.Вчера обаче и при третото разглеждане апелативните съдии решиха, чебившата директорка на НАП е невинна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *