Аржентина се споразумя с Парижкия клуб за изплащане на дълг за 10 млрд. долара

Аржентина е постигнала споразумение с Парижия клуб на държавите кредиторки да изплати просрочените си дългове на стойност 9,7 млрд. долара в рамките на пет години, съобщава ВВС.

Първата вноска в размер на поне 1,15 млрд. долара е дължима до края на май 2015 г., а следващата – година по-късно.

30% от дълговете на Аржентина към Клуба са към Германия, а 25% – към Япония. Сред кредиторите й са още Холандия, Испания, Италия, Швейцария и САЩ.

„Аржентина измина дълъг и мъчителен път, за да стигне до това споразумение“, коментира Робърт Плъмър, бизнес анализатор на ВВС.

През 2008 г. правителството на Кристина Кирхнер заяви, че ще плати дълга към Парижкия клуб наведнъж, но оскъдните валутни резерви на страната я принудиха да отложи ангажимента си. Преговорите бяха възобновени през 2010 г.

Проблемите се коренят в икономическия срив от 2001/2002 г., когато Аржентина фалира по задължения за 102 млрд. долара. Оттогава страната не е в състояние да заема средства на международните капиталови пазари.

Сегашната сделка, която разчиства сметките с 19 от най-големите икономики може да открие пътя към получаването на нови заеми.

Страната обаче все още е изправена пред исканията на частни инвестиционни фондове, които настояват за изплащане на пълния размер на дълговете към тях отпреди преструктурирането им.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *