„Асарел Медет“ и Панагюрище строят болница за 55 млн. лв.

„Асарел Панагюрище Здраве“ започна изграждането на медицински комплекс в града, в който за 6 месеца ще бъдат вложени около 55 милиона лева. Подготовката за проекта е продължила почти 5 години, като в експертната работа са участвали български и чуждестранни компании. Болничният комплекс ще има 268 легла и 520 души медицински и немедицински персонал. Комплексът включва реконструкция на сега съществуващата болница „Събо Николов“, както и изграждането на онкоцентър.

Широко партньорство

Според доц. д-р Борислав Ацев – управител на „Асарел Панагюрище Здраве“ проектът се реализира чрез уникално за българското здравеопазване публично-частното партньорство. В ръководеното от него дружество участват минната компания „Асарел Медет“, община Панагюрище, както и лекари, работещи в МБАЛ „Събо Николов“. Община Панагюрище влиза в съдружието с апорт на земя и инвестиция от 3 млн. лв., а „Асарел Медет“ влага 52 млн. лева.

Лекарите влизат в дружеството с лични финансови вноски, които средно са на стойност 1000 лева всяка. Индивидуалните вноски са различни по големина, като участниците в дружеството са преди всичко лекари и мениджъри, заемащи най-възловите длъжности в болницата, уточни управителят на „Асарел Панагюрище Здраве“. Основен изпълнител на строителството на обекта е „Главболгарстрой“ – Пловдив, а пусковият срок е след 6 месеца.

Според проучванията на инвеститорите най-новите методи на лъчелечение на български граждани в този комплекс биха спестили на държавата по над 1 млн. лв. годишно на всеки 50 пациенти. Цените за лечение на онкоболни в новия здравен център в Пангюрище, където услугите ще се извършват по здравна каса, ще са два пъти по-ниски спрямо цените в Турция и три пъти по-ниски спрямо цените в Германия, твърдят инвеститорите.

Възможностите на онкоцентъра

В него ще се осъществява едновременно съчетаване на образни диагностични методи (компютърен томограф, магнитен резонанс, позиционно-емисионeн томограф (ПЕТ-СТ), роботизиран ангиограф, ултразвукови методи и други) с оперативни интервенции. За целта ще бъде оборудван хирургичен комплекс с първата за България и Югоизточна Европа хибридна операционна зала с роботизиран ангиограф. Досега около 300 лекари и медицински работници, включително и работещите в МБАЛ „Събо Николов“ са подали заявление за работа в новия комплексен медицински център в Панагюрище.

Изискванията към специалистите, които ще работят в онкоцентра, е да владеят чужд език. Готова е програма за привличане и квалификация на медицински специалисти, която годишно ще струва около 400 000 лева. Болницата в Панагюрище е първата в страната, която сама ще плаща стипендии на медици. Ще бъде финансирано обучението на стажантите и медиците в България и чужбина.

Приходите на новия комплексен медицински център в Панагюрище ще се формират със средства от здравната каса, от чуждестранни застрахователни и здравни компании и от частно-осигурителни здравни фондове в България. „Важна бизнес цел е да се превърнем в център за медицински туризъм. Пряк конкурент са клиниките от турския пазар, а нашето предимство – по-конкурентни цени и технологии, които са от по-ново поколение спрямо работещите в Турция“, обобщи д-р Ацев. Според него проектът има силна социална насоченост, затова като инвестиция неговата възвращаемост е разчетена да се осъществи за повече от 7-8 години.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *