„Асарел-Медет“ с обратно изкупуване на акции за 100 млн. евро

Акционерите на медодобивното дружество „Асарел-Медет“ са одобрили предложението на ръководството компанията да изкупи обратно близо 15% от акциите за сумата от малко над 100 млн. евро. Това става ясно от протокола от проведеното на 15 февруари общо събрание, който е вписан в Търговския регистър в петък.“Асарел-Медет“ с обратно изкупуване на акции за 100 млн. евро.

Резултат с изображение за асарел медет

С това започва да тече 10-дневният срок, в който акционерите могат да подават предложения за изкупуване.

Условия

Според решението „Асарел-Медет“ ще може да изкупи до 591 240 акции (14.7% от капитала) на цена от 170 до 200 евро на брой, но цялата сума за операцията не може да надхвърля 100.5 млн. евро. Компанията ще изкупи акциите с опция да ги прехвърли обратно на акционерите, ако в срок от една година не ги продаде на трето лице на същата или по-висока цена. Ако книжата бъдат продадени на по-ниска цена, продалите ги акционери ще трябва да заплатят разликата. Засега не е ясно каква е целта на операцията.“Асарел-Медет“ с обратно изкупуване на акции за 100 млн. евро, информира в.Капитал.

Единодушно

Това, както и другите решения на общото събрание са одобрени единодушно от присъствалите 22 акционери, представляващи 88.24% от капитала. Сред тях са били и представители на най-големия акционер – VA Copper Invest – Малта (67.6%), както и на другия чуждестранен съсобственик – регистрираното в швейцарския кантон Цуг Pamavalue Holding (8.4%). Другите акции са разпределени сред множество физически лица, като по-голям дял държат наследниците на Лъчезар Цоцорков. Решение е взето и за разпределяне на дивиденти.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *