Атина обвини МВФ за несигурността на гръцката икономика

„Всичките институции споделят вината, но МВФ са особено виновни за продължаващата несигурност, която преобладава в гръцката икономика“, заяви пред репортери Францискос Кутентакис, който е генерален секретар за фискалната политика на Гърция, цитиран от „Уолстрийт Джърнъл“.

„Изглежда, че те (МВФ) искат да ви видят на ръба на скалата, за да започнат сериозните преговори“, допълни той.

Гърция обвини Международния валутен фонд за значителното забавяне при приключването на прегледа по изпълнение на трета спасителна програма за страната.

Неговите коментари идват дни, след като ръководителите на спасителните международни институции напуснаха Атина поради предстоящата Великденска почивка за католическия свят, без да постигнат споразумение относно вида и размера на бюджетните съкращения и икономически реформи, които гръцките власти трябва да предприемат, за да се постигнат целите, заложени в трета спасителна програма за страната в размер до 86 млрд. евро.

Очаква се ръководителите на гръцките кредитори да се завърнат в Атина на 2-ри април, като те имат за цел да се постигне окончателно споразумение по спорните въпроси до 11-ти април, за когато е насрочена срещата на Еврогрупата (финансовите министри от еврозоната).

Без такова споразумение, кредиторите на Гърция не могат да приключат прегледа по изпълнението на спасителната програма, което е важна предпоставка за отпускане на поредния транш от помощта за страната и за начало на важните преговори за нови дългови облекчения.

„Уолстрий Джърнъл“ отбелязва, че исканията на МВФ за далеч по-мащабни фискални съкращения са надвишили това, което европейските институции смятат за необходимо.

Според третата спасителна програма, договорена през миналото лято, Гърция трябва да постигне първичен бюджетен излишък до 2018-а година, равняващ се на 3,5% от БВП на страната. Европейската комисия смята, че бюджетен излишък от 3% би бил достатъчен, но МВФ настоява за излишък от 4,5%, или за фискални икономии за около 8 млрд. евро.

„Предположенията са базирани на идеологически фикс-идеи и на погрешни твърдения“, посочи г-н Кутентакис.

Генералният секретар за фискална политика също така отбеляза, че докато гръцкото правителство и европейските институции са се сългасили, че Гърция е постигнала първичен бюджетен излишък през 2015-а година в размер на 0,2% от БВП, надвишавайки по този начин целта за дефицит от 0,25%, МВФ настоява, че страната де факто е постигнал дефицит в размер на 0,6% от БВП.

Оценката на гръцкото правителство за постигнат през миналата година излишък от 0,2% трябва тепърва да бъде потвърдена от европейската статистика Евростат на 22-ри април.

„Уолстий Джърнъл“ отбелязва, че убеждаването на МВФ да вземе официално участие в третата спасителна програма и да подпише документа за реформите, които Гърция трябва да изпълни, е от решаващо значение за редица страни – членки на еврозоната, начело с Германия, които смятат, че европейските кредитори са твърде снизходителни към Атина.

Францискос Кутентакис посочи, че по време на преговорите, някои от членовете на техническите екипи на международните кредитори са предположили, че гръцките власти могат да закъснеят с изплащанията на заплати и пенсии, ако те са изправени пред проблеми с паричната ликвидност.

„Ако нашето правителство е изправено пред дилемата дали трябва да изплаща пенсии и заплати, или да покрива външни задължения, то ще избере да не плати дълга“, подчерта Кутентакис.

На този етап Гърция не се нуждае от ново спешно финансиране до месец юли, когато предстои падеж на гръцки облигации за 3,5 млрд. евро, притежавани от ЕЦБ. Но трябва да се има предвид, че в скоро време може да се увеличи спешната нужда от свежо финансиране, тъй като страната е изправена пред нарастваща миграционна криза, която може да натежи върху нейния бюджет и да постави под допълнителен натиск правителството на Ципрас.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *