Африка е новата Азия за САЩ

Американски компании планират да инвестират 14 милиарда долара в Африка, съобщи официален представител на Белия дом. Вашингтон се опитва да засили търговските си връзки на историческа среща на върха на лидерите на САЩ и африканските страни.

Инвестициите ще бъдат насочени към различни индустрии, включително строителството, чистата енергия, банковия сектор и информационните технологии. Целта на американците е да се противопоставят на нарастващото влияние на Китай на черния континент.

Макар че САЩ остават най-големия източник за инвестиции в Африка, парите са насочени главно към добивните отрасли.

В същото време Пекин набляга на инфраструктурата, производството и търговията. Обемът на стокообмена между Китай и Африка е над два пъти по-голям, отколкото между Африка и САЩ.

Президентът Барак Обама, колегата му Бил Клинтън и други американски официални представители, както и ръководители на водещи щатски компании се надяват да спечелят интереса на около 45 африкански държавни лидери, политици и бизнесмени на еднодневния форум във Вашингтон.

Африка в момента е най-бързо развиващият се район на света. Брутният вътрешен продукт расте средно с 5.4% през последните 10 години, като за това допринасят както ниската база, така и увеличаващите се преки чуждестранни инвестиции. Очаква се пазарите на континента с население от 1.1 млрд. души и БВП под 2 трилиона долара, да бъдат основния двигател на глобалния икономически растеж през следващото десетилетие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *