АЦБ: Британските банки са подготвени за Брекзит без сделка

Комитетът за финансова политика на Английската централна банка похвали в четвъртък устойчивостта на финансовата система на Обединеното кралство и заяви, че дори неконтролирано напускане на ЕС (Брекзит без сделка), или друг вид шок, включително търговска война, ще оставят банките в страната с по-голям капитал, отколкото преди началото на последната глобална финансова криза преди едно десетилетие.АЦБ: Британските банки са подготвени за Брекзит без сделка.

Според АЦБ британските банки са устойчиви и при най-лошия сценарий, включващ Брекзит без сделка. Централната банка обаче отчита увеличаване на вероятността от подобен негативен сценарий  от началото на 2019 година. Но британските банки са достатъчно силни, за да продължат да отпускат кредити при наличието на редица икономически и финансови шокове, се отбелязва в „Доклада за финансова стабилност“.

Надзорните органи обаче все още посочват за „съществени рискове от икономически трусове“. В същото време растежът на нивата на кредитиране и на дълга не са се засилили от ноември насам, посочи централната банка при представяне на своя редовен шестмесечен доклад.

АЦБ подчерта, че корпоративният сектор трябва да продължи с подготовката на Брекзит по отношение на връзките с клиенти от ЕС и предупреди, че е възможно да има някои смущения, ако другата страна (ЕС) не въведе допълнителни мерки, информира  bnr.bg.

В доклада се посочва, че повечето рискове за финансовата стабилност от прекъсване на трансграничните финансови услуги при Брекзит без сделка са смекчени. Въпреки това АЦБ предупреди, че в случай на безреден Брекзит може да се очаква значителна волатилност и промени в цените на активите на финансовите пазари.

„Евентуален „развод“ с ЕС без сделка изглежда ще засегне британската лира и фондовия пазар и може да доведе до затягане на финансовите условия“, посочи централната банка и добави, че напрежението в световната търговия увеличава рисковете, касаещи китайския кредитен растеж, икономическия песимизъм и фирмената задлъжнялост в САЩ.

Резултати от проведеното през април и май редовно проучване на системните рискове в банковата сфера показаха, че доверието във финансовата система на Великобритания се е засилило със седем процентни пункта спрямо второто полугодие на миналата година, достигайки 31 на сто.

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *