Банкер №1 на Швейцария подаде оставка

Швейцарската президентка Евелин Видмер-Шлюмпф се обяви в събота против евентуална оставка на шефа на ШНБ Филип Хилдебранд, чийто имидж бе опетнен от скандал около лична валутна сделка. „Бихме изгубили един управител, който безспорно свърши отлична работа, разполага с добри контакти и който може да бъде много полезен на Швейцария“, заяви по телевизията Видмер-Шлюмпф, която е и министър на финансите. Според нея това, което е направил Хилдебранд, може да бъде извинено, ако си дадем сметка, че то не бива да се прави и че трябва да се промени съответната регламентация.
Вчера най-голямата политическа партия в Швейцария – Швейцарската народна партия – призова за оставката на централния банкер Филип Хилдебранд, след като той бе заподозрян в злоупотреба с привилегированата информация. Според партията той е нарушил закона, извършвайки лични валутни сделки, докато е работел по овладяване на високия курс на франка . Националистическата партия заяви, че Хилдебранд вече не е надежден като управител на централната банка. Заместникът на Хилдебранд, Томас Джордан поема управлението на централната банка на Швейцария, уточни Асошиейтед прес.
Искрата за скандала бе операция на  съпругата на банкера – Кашия Хилдебранд, на 15 август миналата година. Възползвайки се от ниския курс на щатския долар спрямо швейцарския франк, тя купува близо 500 000 долара. Проблемът идва, когато на 6 септември Швейцарската национална банка (ШНБ) определя минимална стойност за курса на франка, което води до скок на долара. Хилдебранд препродават своите 500 000 долара през октомври с печалба над 60 000 шв. франка или близо 49 000 евро по сегашен курс. Медиите в Швейцария отбелязват, че би могло да става дума за използване на поверителна вътрешна информация.
Филип Хилдебранд отрече той самият да е извършил тези трансакции, както твърдяха медиите в страната, и заяви, че едва впоследствие е бил информиран от съпругата си за тези операции. „Не съм в състояние да представя неопровержимо доказателство, че без знанието ми моята съпругата е разпоредила да бъде извършена операцията на 15 август“, каза Хилдебранд. Той обаче допълни, че дава честната си думи, че това е точно така. „Бих искал да вярвам, че съм бил дяволски добър централен банкер. Дълбоко съжалявам за тези грешки, както и за цялото положение“, заяви Хилдебранд пред журналисти, цитиран от АП.
В независим доклад по случая одиторската компания ПрайсуотърхаусКупърс (PricewaterhouseCoopers) се позовава на имейли, свидетелстващи, че Хилдебранд е научил за решението на съпругата си Кашия да купи 504 000 щатски долара за 400 000 франка на 16 август – ден след като е направена трансакцията.
С напускането на поста управител на централната банка на Швейцария Хилдебранд вече няма да бъде и вицепрезидент на Съвета за финансова стабилност, който обединява регулаторите и институциите, натоварени да направят реформа в международната финансова система.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *