Банките в Кипър започват търгове за продажба на имоти на длъжници

Необслужваните заеми продължават да са проблем №1 за банковата система и икономиката на страната и след излизането ѝ от меморандума с тройката

За първи път след безпрецедния срив на банковия сектор в Кипър и три месеца след успешния край на меморандума с тройката международни кредитори, в страната започват търгове за продажбата на имоти, заложени като обезпечение, за да се покрият необслужвани ипотечни кредити.

Предстоящите аукциони са първият практически тест на новата законодателна рамка, която бе приета след драматични многомесечни дебати и влезе в сила преди година и половина. Кипър модернизира законодателството си относно ипотеките, банковите длъжници и несъстоятелността под двоен натиск – на финансовата криза и на тройката. Това бе задължително условие в сключеното през март 2013 г. споразумение с международните кредитори за получаване на спасителния заем от 10 млрд. евро. Целта на новите разпоредби е да се ускорят процедурите и намалят необслужваните кредити, които се смятат за най-сериозния риск за финансовата стабилност и икономическото възстановяване на страната.

Сезонът на разпродажбите

Най-голямата кредитна институция в Кипър – Банката на Кипър, първа ще приложи новите разпоредби. Тя ще проведе първия за страната търг за недвижимо имущество на свои длъжници на 23 юни в град Пафос, на западното крайбрежие. Процедурата ще продължи на 24 юни в столицата Никозия.

За тези търгове Банката на Кипър обяви за продан 10 имота – парцели земя и сгради, на обща стойност над 2.3 млн. евро. Обектите са част от група от 25 случая на длъжници, които датират още от преди кризата през 2013 г. и заедно са натрупали лоши кредити за 85 млн. евро.

Само дни по-късно и Кооперативната централна банка ще търси начин чрез продажба на недвижима собственост да коригира баланса си. За нея това е жизнено важно, тъй като тя държи най-големия портфейл от проблемни ипотечни кредити – за около 160 млн. евро. Тя започва с търг на 4 юли в Паралимни, на източното крайбрежие, последван от Никозия. За нови собственици са предвидени общо 70 имота, парцели /ниви или за строителство/, вили, като сред тях има нерешени случаи от 2009 г.

В края на юли се очаква новите процедури да открие Хеленик Банк, а през септември – и Алфа Банк. Двата трезора още не са насрочили официално търговете, което според разпоредбите на закона трябва да бъде направено 30 дни предварително.

Провеждането на първите търгове в съответствие с новото законодателство бе забавено заради проточилото се по-дълго изграждане на необходимите за тях нови регистри, институции и база. Самият процес също е продължителен, въпреки че той съкращава значително времето, отнемало по-рано и до 10 години. По новия ред процедурата за продажба на ипотекиран имот може да започне, когато ипотечното дълг се е превърнал в неплатим и има закъснение от над 120 дни. След този срок получателят на кредита се уведомява, че трябва да го погаси в срок от 30 дни. При липса на действие банката изпраща второ предупреждение, с което информира, че ипотекираният недвижим имот ще бъде продаден на търг, като той може да се проведе най-рано след 30 дни. Първоначалната цена при продажбата е 80% от стойността на недвижимия имот.

Кредитните институции в Кипър се готвят да изнесат за разпродажба 396 недвижими имоти на длъжници на обща нетна стойност от 88.8 млн. евро, сочат данните, които бяха представени в парламента през април от Централната банка на Кипър. В периода юли – декември 2015 г. банките са изпратили уведомителни писма до далите ги като обезпечение собственици.

Първите партиди за търговете включват основно поземлени площи, които общо са 263 парцела с различно предназначение. През втората половина на годината с продажбите ще ще бъдат обхванати къщи или апартаменти – готови или в процес на изграждане, хотели, търговски обекти – офиси, магазини, фабрики и ферми.

Основните жилища на длъжниците и недвижимо имущество, принадлежащо на социално слаби, самотни родители или уязвимите групи от населението, са под защита и са изключени от търговете, регламентира новият закон.

Според експерти банките започват с малко на брой обекти, за да се ориентират как разпродажбата им ще повлияе на пазара на недвижимите имоти. Опасността от нов срив на цените сред удара върху този пазар по време на кризата бе една от най-обсъжданите при приемането на новото законодателство. Банката на Кипър например продава парцел с площ от 5263 кв. метра в района на Пафос на западното крайбрежие на цена от 438 000 евро, а парцели в рамките на 520 – 590 кв. метра се предлагат на цена от 71 000 до 80 000 евро. В Никозия поземлен имот от 619 кв. метра е с обявена тръжна цена от 398 000 евро. В източната част на острова парцел земя, продаван от Кооперативната Централна банка, с площ малко над 10 000 кв. метра е с първоначална продажна цена от 55 600 евро, а друга земя от 9000 кв. метра е на стойност 98 000 евро.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *