Банките у нас печелят по 2 млн. лв. на ден

София /КРОСС/ Банковата система в страната ни печели по 1.945 млн. лв. среднодневно за първите шест месеца на 2010 г., показват изчисления на Profit.bg. За първите шест месеца на настоящата година печалбата на банковата система е 352 млн. лв., спрямо 498 млн. лв. за година по-рано и 728 млн. лв. за първите шест месеца на 2008 г.
Най-печелившата банка в страната продължава да е Уникредит Булбанк (88.3 млн. лв.), следвана от Банка ДСК и Обединена българска банка, реализирали положителен финансов резултат от съответно 65.3 млн. лв. и 48 млн. лв.
В челото на най-печелившите трезори се нареждат още публичната Корпоративна търговска банка, Райфайзенбанк, Банка Пиреос, Пощенска банка, Първа инвестиционна банка, SG Експресбанк и Българска банка за развитие, всичките с печалби от над 10 млн. лв. Банките с печалба от над 1 млн. лв. за периода са 20 на брой, докато едва пет от банките, представени в страната отчитат загуби.
Също толкова – 5 са и банките подобрили финансовия си резултат спрямо година по-рано – Корпоративна търговска банка, Банка Пиреос, Българска банка за развитие, ЦКБ и Емпорики банк.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *