Банкова паника обхвана Гърция

Страхът бе подсилен и от изказване на еврокомисаря Мария Даманаки, която също предсказа, че Гърция може да излезе от еврозоната.
Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу в статия във в. „Катимерини“ категорично опровергава слуховете за излизане на Гърция от еврозоната. Барозу обаче предупреждава, че „ситуацията за Гърция е много сериозна“.
Вестниците цитират еврокомисаря Оли Рен, който пред германското списание „Шпигел“ казал, че „европейците поставят на Гърция същите условия, както и Международният валутен фонд“.  Той уверява, че решението за следващия транш от 12 млрд. евро за Гърция ще бъде взето след доклад на така наречената надзорна тройка – ЕК, ЕЦБ, МВФ, изготвен на базата на проверки, извършени от тези три институции за състоянието на гръцката икономика.
В. „Етнос“ пише, че основното изискване на кредиторите от тройката към правителството в Атина било да пристъпи към незабавно затваряне на силно задлъжнелите и губещи държавни предприятия и фирми. Според изданието на „червено“ били 1800 предприятия, а хиляди работещи в тях били застрашени от уволнения.  В. „Имерисия“ отбелязва, че до седем дни всичко ще стане ясно и че кабинетът се надява, че ще получи петия транш от заемите в края на юни.
Отпускането на петия транш от спасителния заем за Гърция не е застрашено, заяви гръцкият финансов министър Георгиос Папаконстантину в телевизионно предаване в събота, предаде още БТА. Международният валутен фонд отхвърли днес информациите, че международният екип инспектори е установил, че Гърция е пропуснала всичките си фискални цели, съобщи Ройтерс. Вестник „Шпигел“ писа в събота, че МВФ, Европейската комисия и Европейската централна банка са заявили в своя доклад, който ще бъде представен идната седмица, че Гърция не е постигнала всички фискални цели, договорени в спасителния план. „Последните съобщения в медиите, които се позовават на мнението на международната мисия за проверка на гръцките финанси са неверни“, заяви говорителка на МВФ в изпратена по имейл декларация.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *