ББР има готовност да отпусне близо 200 млн. лева за малкия и среден бизнес

Това обяви Андрей Генев, член на УС на ББР, на среща с бизнеса, организирана съвместно с община Велико Търново. На събитието присъства и градоначалникът на старата столица  Даниел Панов. При положение, че изпълним успешно бюджетните си цели за настоящата година, банката има възможности да привлече подобна сума от международни финансови институции за следващия едногодишен период.
Фирмите могат да кандидатстват за кредити като попълват специално разработена онлайн форма през интернет, каза г-н Генев. Минималният размер е 250 000 лева, а срокът до 10 години. Лихвата по кредитите ще се определя индивидуално за всяка фирма, в зависимост от нейния профил и вида на искания финансов ресурс.
Процедурата за кандидатстване през интернет е част от стратегията на банката за по-бърз, лесен и евтин достъп на българските малки и средни предприятия до финансов ресурс, обявена в края на 2011 г. от главния изпълнителен директор на ББР г-н Асен Ягодин.
Чрез специално разработената онлайн форма може да се кандидатства за отпускане на инвестиционни и оборотни кредити, кредити за рефинансиране на задължения към други кредитори и кредитни линии за издаване на банкови гаранции и акредитиви. Експерти от ББР дават и индивидуални консултации какъв е най-подходящият вид кредитен продукт за всяка компания.
Дъщерното дружество на ББР Национален гаранционен фонд има готовност да издаде гаранции за 1 млрд. лева по проекти, одобрени за финансиране по Програмата за развитие на селските райони, каза още Андрей Генев. Отпускането им ще става чрез банки-партньори, които трябва да бъдат определени до ноември тази година. Гаранциите ще могат да покриват до 80% от главницата по кредитите за финансиране на проектите по ПРСР.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *