БДЖ продължава стачката, готвят се и студентите

До крайно споразумение и днес не се е стигнало, като сред най-спорните въпроси остават тези за отпуските и болничните, съобщи Петър Бунев, лидер на Синдиката на железничарите.
Председателят на Съвета на директорите на БДЖ Владимир Владимиров обобщи пред журналисти основните искания на ръководството, предаде БТА. Те са – отпуските на служителите в БДЖ да бъдат приведени до законовите 20 дни годишно, обезщетенията за напускане, сложени в разумни граници, малко над Кодекса на труда, социалните плащания да бъдат обвързани с финансовите резултати на трите дружества – Холдинг БДЖ, „Пътнически превози БДЖ“ и „Товарни превози БДЖ“, както и да отпаднат всички синдикални привилегии.
Друго искане на мениджмънта е бонусната система да бъде разработена до 1 април 2012 г., до 1 юни да бъде тествана и тогава да влезе в сила. Утре двете страни трябва да се уточнят и за продължителността на Колективния трудов договор. Утре в 15.00 часа продължават преговорите.
По-рано транспортният министър Ивайло Московски заяви, че е възможно да се стигне до съгласие със синдикатите и още днес стачката да бъде прекратена. От БДЖ искат да се намалят част от синдикалните привилегии и от 1 юни догодина да се въведе бонусна система за заплащане. До тогава трябва да се запазят допълнителните ставки за нощен труд и изминати километри. От компанията гарантират, че ще се запазят доходите на служителите на нивата им от 2009 г.
Московски отрече и информацията, че холдингът разполага с 60 млн. лв., замразени в банкова сметка и изтъкна, че загубите в БДЖ заради стачката са вече 1 300 000 лева. Вчера дори оттам обявиха, че сами ще спират някои влакове от 8 до 16 ч.
По-късно стана ясно, че и поредният кръг преговори между синдикатите и ръководството на Националната компания „Железопътна инфраструктура“ са завършили без успех, предаде БНР. Профсъюзите не приеха намаляване на допълнителните плащания на работниците. Генералният директор на НКЖИ Милчо Ламбрев се оплака, че с искането си за вето върху съкращаване на персонала синдикатите се опитват да диктуват мениджърските решения.
Междувременно пътниците, които са най-потърпевши от стачката, вече започват да се изнервят, стигна се дори до инцидент, при който няколко души изпотрошиха прозорците на два вагона.
За разлика от железничарите, фермерите, които в понеделник пристигнаха със 170 трактора в София, днес изведнъж решиха да прикратят протестите си чак до края на януари. Те обаче обявиха, че дотогава ще очакват обещаните от правителството плащания на единица площ на всички селскостопански производители, както и безакцизно гориво, макар сумите да са по-малко от подписаното в споразумението им.
В същото време от „Подкрепа“ обявиха, че подготвят ефективни национални протестни действия , а студенти също заявиха, че се готвят за протести.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *