Безмитните магазини перат мръсни пари

В българските безмитни магазини се перат пари, придобити чрез престъпления, твърди годишен доклад на Държавния департамент на САЩ.

Същият документ обяви Гърция за една от най-големите „перални на мръсни пари“ в Югоизточна Европа.

В документа (Country reports, INSCR 2007 vol.2, PDF) се отбелязва, че борбата срещу престъпните схеми у нас е била блокирана от противопоставяния в управляващата тройна коалиция.

Според Държавния департамент през 2003 г. безмитните магазини по границите в България са били набелязани като основни цели в борбата със „сивата икономика“, защото те са основното звено на контрабандата на цигари, алкохол и скъпи стоки.

Опитите на Министерството на финансите да ги закрие обаче са се провалили, поради политически причини.

Фокусът на правителството беше върху безмитните магазини, използвани за нарушения на митническия и данъчния режим. Те освен това обаче биха могли да бъдат използвани и за други престъпления, вкл. финансови.

Има съмнения, че много от безмитните магазини са свързани с хора от организираната престъпност, занимаващи се в контрабанда на горива, трафик на хора, търговия с наркотици.

Все пак отсъстват данни, че безмитните магазини са свързани с финансирането на тероризма.

Според властите обаче приходите и разходите на някои от безмитните магазини ясно показват, че се занимават с незаконна дейност.

Липсват обаче добри практики за нейното проследяване – например експертите от Министерството на финансите признават, че няма начин да се установи дали клиентите на безмитните магазини наистина са пресекли границата.

Обменните бюра също не са подложени на особено стриктен контрол, а някои почти анекдотични случаи показват, че дори и благотворителни организациите се използват за пране на пари.

България не се смята нито за важен регионален финансов център, нито за офшорен. Нейната значимост за прането на пари идва от географското й положение, както и от факта, че финансовата й система е сравнително по-развита отколкото в останалите балкански страни, а също и заради не особено силния контрол, се изтъква в доклада.

Макар България да е основно трасе за трафика на наркотици към Западна Европа, не е ясно дали именно търговията с дрога е основното занимание, осигуряващо мръсни пари, които впоследствие трябва да бъдат узаконени.

Банковите и кредитните измами остават сериозен проблем. Данъчните измами също са много разпространени.

Организираните престъпни групировки действат много открито в страната. Имаше случаи на нападнати държавни служители, както и на журналисти, които разследват подземния свят, отбелязва документът.

Макар България да прие законодателни изменения, които отговарят на съвременните стандарти в борбата срещу прането пари, прилагането на тези актове остава проблематично. Правителството трябва да предприеме мерки и да засили регулаторния режим, особено над небанковия сектор, препоръчва докладът на Държания департамент.

През 2003 г. тогавашният министър на финансите Милен Велчев декларира амбициозна задача: да се закрият безмитните магазини в районите на шосейните ГКПП-та заради нелегална търговия с цигари и алкохол и да се въведат от 1 януари 2004 г. нови бандероли с холограмна защита за акцизните стоки.

Трябваше да бъдат закрити 44 безмитни магазина по шосейните ГКПП-та и на пристанищата и да се запазят само безмитните магазини на международните летища и гари и в салоните за пътници на борда на самолетите

Намерението на министъра беше атакувано от разтревожената „Асоциация за безмитна търговия“, която декларира, че държавата щяла „да загуби над 450 млн. евро от предсрочното затваряне на безмитните си магазини и щяла да подложи на риск националната си сигурност“.

През март 2006 г. финансовото министерство съобщи, че нарушения на митническия режим са били открити при 34,29% от извършените проверки на преминаващите през ГКПП-Калотина.

Средните продажби на трите магазина, намиращи се на входящото платно на ГКПП-то, паднали с 51,81%. Това понижение е най-голямо в сравнение с трите предишни съвместни операции, обясниха тногава от министерството.

Нарушения на митническия режим били открити и при 52% от проверките на преминаващите през ГКПП-Капитан Андреево. Конфискувани били 282 280 къса цигари.

Оборотите на почти всички безмитни магазини на Капитан Андреево се увеличили значително в сравнение със средните им обороти през предходния месец.

Преди седмица зам.-министърът на финансите Георги Кадиев подаде оставка и като една от причините за това медиите посочиха разногласията му с министър Пламен Орешарски именно за закриването на безмитните магазини на граничните КПП на България.

При обсъждането на този въпрос Кадиев твърдял, че това е европейско изискване и ако не се спази, Брюксел ще глоби България.

Депутатите от БСП обаче гневно казвали, че той проявява самоинициатива, защото не съществува такава евродиректива.

Според многобройни публикации в медиите безмитните магазини по границите в продължение на години са един от главните източници на приходи за обявявания не един път за „най-богат българин“ Васил Божков.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *