Безплатни ваксини само за 120 000 пенсионери

Безплатни противогрипни ваксини има само за 120 000 души на над 65-годишна възраст, а пенсионерите в страната са 1,5 млн. Това каза за „Труд“ главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.Безплатни ваксини само за 120 000 пенсионери.

Резултат с изображение за безплатни ваксини

Тази година държавата за първи път осигурява безплатни ваксини за пенсионери. Първоначално са поръчани 150 000 дози, но дистрибуторите доставили само 120 000. „Много е трудно да се каже ще стигнат ли безплатните ваксини, дали ще се използват всички или ще останат. През миналите години едва 2,3% от хората в България са се имунизирали, но тази година интересът е по-голям“, поясни доц. д-р Кунчев, информира в.Труд.

В същото време в аптечната мрежа има около 100 000 дози, които могат да бъдат закупени от всеки, които пожелае да се имунизира. Ако ваксините не стигнат, няма откъде да се вземат още, тъй като се поръчват поне 6 месеца до 1 година преди активния сезон. Според специалиста недостиг на ваксини има в цяла Европа и САЩ.Безплатни ваксини само за 120 000 пенсионери.

Доц. Д-р Кунчев обясни, че трябва да се види колко хора ще заявят желание да се имунизират тази година, за да се предвиди следващата колко дози да бъдат поръчани. При голям интерес догодина може към програмата за безплатни ваксини на Министерство на здравеопазването да се добавят хора с хронични заболявания и деца.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *