„Безплатното“ саниране излиза над 17 хил. лв. на апартамент

Санирането по „безплатната“ програма на правителството на ГЕРБ всъщност е „златно“, защото струва на българските данъкоплатци средно над 17 хил. лв. на един апартамент.

Това става ясно от изчисленията в доклада на регионалния министър Лиляна Павлова, с който бе предложено правителството в оставка да гласува промени в постановлението по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради. В петък Министерският съвет пусна за обществено обсъждане и самите промени в постановлението. През миналата седмица ресурсът на програмата бе увеличен от 1 на 2 млрд. лв., гласувани безпроблемно и без обсъждане от парламента.

Според данните към 17 януари тази година са обновени 12 460 жилища в 214 сгради. Стойността на всички дейности по тях е общо 216 290 538 лв. Средно за един апартамент това прави точно 17 359 лева. Над 1 млн. кв. метра досега е „подобрената жилищна инфраструктура“. Облагодетелствани са 26 410 жители в цялата страна. Според сметките на регионалното министерство енергията, която ще се спести годишно, е 88 153 мегаватчаса. Намаляват се и емисиите парникови газове. Това водело до икономии от 13.545 млн. лв. годишно.

Стойността за саниране на едно жилище в размер на над 17 хил. лв. обаче изглежда прекалено висока, категорични са и строители, и експерти по енергийна ефективност, и консултанти. В сравнение с други изпълнявани проекти с мерки за топлоизолация и обновяване на жилищни сгради у нас стойността е 3 – 4 пъти по-висока. Изчисленията сочеха, че санирането на едно жилище би трябвало да струва средно между 4000 и 8000 лв. според дейностите по саниране и състоянието на сградата – квадратура, как се сменят дограмите и с какви материали се работи.

Досега подобни дейности по саниране на жилища у нас са правени от Програмата за развитие на ООН (ПРООН) – проекта „Обновен дом“, и европейския проект „Енергийно обновяване на българските домове“ по оперативна програма „Регионално развитие“ (ОПРР). По тях средната цена за саниране на квадратен метър е била около 100 лева, припомниха участници в проектите. А според изчисленията по данните на МРРБ към момента цената излиза почти двойно – 192 лв./кв.м. След старта на програмата преди около две години и първите анализи за прекомерно раздути разходи МРРБ въведе и след това намали така наречените пределни стойности – максимума, който може да се плати за квадратен метър. Този максимум в момента е 172 лв./кв.м.

И референтните стойности на МРРБ, които определиха таван за общините по видове дейности, и крайните цени по „безплатната“ програма на ГЕРБ излизат високи заради различните параметри. Това каза тези дни Лиляна Павлова, която опита да защити увеличението на парите до 2 млрд. лв. пред депутатите в парламентарните комисии. „Имаме различен обхват на дейностите и различни инвестиции“, заяви Павлова. Тя припомни, че в проекта на ПРООН мерките са „чиста енергийна ефективност“ на малки сгради – т.е. смяна на дограми и топлоизолация. По ОПРР също са били обновени основно малки тухлени сгради. Акцентът на правителствената програма са панелните блокове, които били в много по-тежко състояние. „Състоянието на панелните блокове е такова, че се налага конструктивно обследване и укрепване на самата сграда. Това е причината за разликата в цените“, допълни още Лиляна Павлова. Според нея от значение е и това, че има разлика между блок и блок секция.

Практиката и наблюденията на строители обаче показват малко по-различна действителност. Хора от бранша обърнаха внимание, че досега не са видели в обществена поръчка за строително-монтажни работи по санирането да е включена позиция по конструктивно укрепване. Самите строители признават, че големият проблем на тази програма е контролът. Премиерът в оставка Бойко Борисов рекламира широко програмата и обяснява, че тя е прозрачна, защото контролът е в ръцете на хората, чиито апартаменти се санират. Строители обаче разказаха, че именно за да се избегне досадният обществен контрол, се прибягва до позната „недобра практика“ – плаща се на домоуправителя, който „приема“ обекта без забележки.

 

И купуването на стаж поскъпна. От тази година купуването на стаж за пенсия струва по-скъпо заради увеличението на осигурителната вноска за пенсия с един пункт на 18.8% и на минималния осигурителен доход на самоосигуряващите на 460 лв. Така от 1 януари, ако човек иска да си купи един месец стаж, ще трябва да плати 86.48 лв. Миналата година един месец осигуряване струваше 74.76 лв. Според последната средносрочна бюджетна прогноза през следващите две години не се предвижда увеличаване на минималната заплата или доходите за самоосигуряващите се, но пък и догодина вноската за пенсия ще се увеличи с още един пункт – на 19.9%, което означава, че и догодина ще има поскъпване. Затова и експертите винаги съветват хората да си напазаруват стажа по-рано, тъй като с годините се увеличава минималният осигурителен доход, а с това и цената му.

През изминалата година по-малко хора са прибегнали до тази възможност. До пет години стаж може да си купи всеки дори и да не му предстои скоро пенсиониране. Според закона за осигурителен стаж се зачита времето на обучение в университета или за докторантура, но висшистите трябва да платят за всеки месец. Освен това и хората, навършили възрастта за пенсия за трета категория, също могат да си купят колкото стаж не им стига, но не повече от пет години.

Според последните данни на НОИ към края на септември миналата година 3245 българи са си купили стаж, като спрямо същия период на 2015 г. те са по-малко с около 1000 души. Миналата година 1766 българи са се пенсионирали благодарение на това, че са си купили стаж. Средният брой месеци осигуряване, който не им е стигал, е 22 месеца. Това означава, че всеки от тях средно е внесъл в НОИ по 1645 лв., за да може да излезе в пенсия. Броят на недостигащите месеци е без промяна в последните години. Новите пенсионери с купен стаж също са по-малко от по-миналата година, когато към края на септември са били 2365 души. За деветте месеца на м.г. в НОИ са влезли почти 7.6 млн. лв. от купуването на стажа. За сравнение за цялата 2015 г. сумата е 16 млн. лв.

Изисквания

И тази година се увеличава изискването за стаж за мъжете и жените с по два месеца – съответно на 38 г. и 4 месеца и 35 г. и 4 месеца. Стажът ще продължи да се увеличава с по два месеца, докато през 2027 г. стане 40 години за мъжете и 37 години за жените.

 

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *