Безработицата в еврозоната остава 8,3%

В ЕС най-висока е безработицата в Испания – 16,2%, докато най-ниска остава в Чехия – едва 3,1 на сто

Безработицата в еврозоната остава без промяна в края на миналата година. През декември равнището на безработица остава на ниво от 8,3%, каквото беше месец по-рано, сочат данни на статистическата служба Евростат.Безработицата в еврозоната остава без промяна на ниво от 8,3%

Испания остава силно засегната от пандемията и в икономически аспект. Снимка: Bloomberg LP

В сравнение със същия месец на миналата година обаче ставката е 0,9 процентни пункта по-висока. Решаващият фактор тук са мерките за ограничаване на пандемията на коронавируса, които засегнаха силно икономиката, информира investor.bg.

Като цяло ефектите от кризата върху пазара на труда са ограничени. По време на коронакризата равнището на безработица се  повиши до най-високото си ниво от 8,7% през юли. За сравнение – по време на дълговата криза в еврозоната делът на безработните временно се издигна над границата от 12 процента.

Работа в друга страна от ЕС - Заетост, социални въпроси и приобщаване - Европейска комисия

Ефектите от коронавируса се компенсират предимно от програмите за държавна подкрепа. Например в Германия нарастването на безработицата е ограничено от щедрите, дългосрочни разпоредби относно работата на съкратено работно време. Евростат изчислява, че 13,67 милиона души са били безработни в еврозоната през декември. В Европейския съюз без работа са били 16 милиона, което представлява 7,5% ниво на безработица. За България ставката възлиза на 4,8 на сто – леко понижение спрямо отчетените месец по-рано 5 на сто, но увеличение спрямо отчетените 4,2 на сто година по-рано.

През декември 2020 г. 3,138 милиона младежи (под 25 години) са безработни в ЕС, от които 2,590 милиона са в еврозоната. През декември 2020 г. равнището на младежката безработица е 17,8% в ЕС и 18,5% в еврозоната, спрямо 17,5% и 18,1% съответно през предходния месец. В сравнение с ноември 2020 г. младежката безработица се е увеличила с 41 000 в ЕС и с 36 000 в еврозоната. В сравнение с декември 2019 г. младежката безработица е нараснала с 438 000 в ЕС и с 353 000 в еврозоната.ЕС търси да назначи на работа студенти последен курс

Най-висока остава безработицата в хронично болната икономика на Испания – 16,2 на сто, докато най-ниска е в Чехия, където без работа са едва 3,1% от работоспособното население на страната.

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *