Без такса за обслужване на кредит

Банките у нас ще могат да събират такси само за извършвани от тях услуги като например издаване на документ. Няма да могат обаче да събират такси за дейности като управление на кредит.

Това е предложение на БСП, на която идея управляващите ще държат при приемането на новите правила за трезорите, е научил в.“Стандарт“ от соцдепутати. Проектът ще влезе в парламента през декември, като амбицията е да бъде приет поне на първо четене преди края на годината.

Мотивът на червените депутати за премахването на таксата за обслужване на кредит е, че подобни дейности са калкулирани в лихвите. Обикновено банките взимат такса за управление/усвояване на кредита, която варира между 1,5-3% от теглената сума. Наред с това, някои банки начисляват месечна такса за управление на кредита, която обикновено е в размер на 1-5 лв.

Самата лихва по заемите щяла да се обвърже с един от международните индекси – например междубанковия лихвен показател London Interbank Offered Rates (LIBOR) или със средна стойност от няколко индекса. Така, ако потребителят е сключил договор за кредит и LIBOR е бил 2,5%, това става лихвеният процент в договора му. И лихвата ще се движи със спада или с нарастването на индекса.

Все още юристите търсят вариант, който да е и в интерес и на потребителите, и на банките, за да е прогнозируем рискът и за двете страни. Идеята е да бъдат спрени трезорите от произволно вдигане на лихвите, както се случва в момента.

Друга важна промяна в интерес на кредитополучателите е при лоша ипотека отнетият имот да се продава на пазарна цена. А не както сега – съдия-изпълнител да определя цената, която често е в ущърб на клиенти, смятат депутати.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *