Берлускони: Германците са виновни

Кой го е грижа какви лихви плащаме на инвеститорите за нашия дълг, в сравнение с това, което получават тези, които влагат парите си в германските облигации? Попита Силвио Берлускони, цитиран от AFP.
Когато беше въведено еврото ние плащахме 4.3%, а Германия трябваше да плаща 3.3%. След това германците решиха да направят нещо в свой интерес. Те разпоредиха на своите банки да продават италианския дълг, който имаха в активите си… Другите, американски и международни фондове, си помислиха: добре, ако Германия продава /италиански дълг/ трябва да има нещо нередно с него.
Това, което има значение за нас е, че лихвените проценти са се повишили с 2% в рамките на една година, добавяйки по-малко от 5 млрд. евро към 80-те млрд. евро, които плащаме, за да обслужваме дълга си.
Ето защо всички неща казвани за спредовете са спекулации. Истина е, че спредовете бяха използвани, за да се свали мнозинството избрано от италианците.
Аз бях един от най-влиятелните лидери в Европейския съвет… и постоянно се противопоставях германските предложения и искания. Аз казах „не“, когато Меркел настояваше, че Гърция трябва да направи допълнителни икономии, които по мое мнение щяха да доведат страната до ръба на гражданска война, както се и случи.
Казах „не“ на данъка Тобин /върху финансовите транзакции/… аз казах „не“ на фискалния пакт, и дори използвах правото на вето, за да е ясно, че Италия не може да се ангажира с намаляване на публичния дълг с 50 млрд. евро за година.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *