БЕХ внесъл 191 млн. лв. в „Южен поток“ въпреки заповед на министър

Служебният икономически министър Васил Щонов нареди днесна Българския енергиен холдинг (БЕХ) да спре всички дейности по проекта „Южен поток“, докато не бъде одобрен от Брюксел. Това съобщиха от министерството. Минути по-късно се оказа, че от ведомството са изненадани – БЕХ не се е подчинил на заповедта.

Според информацията наминистерството БЕХ се е отказал да увеличи със 191 млн. лв. капитала на проектната компания „Южен поток България“.Държавната компанияпритежава 50% от дружеството, останалият дял е на „Газпром“.

Справка в търговския регистър обаче показва, че увеличението на капитала е вписано вчера въпреки нареждането на министъра. Решението за това беше взето още в края на миналата година, но дадено в регистъра за вписване на 12 август, ден преди смяната на шефа на надзора на БЕХ Георги Христозов.

От кабинета на икономическия вицепремиер Екатерина Захариева обясниха пред „Труд“, че увеличението на капитала на „Южен поток“ е станало зад гърба на Щонов. Той е бил изпратил заповед да се спре вписването още на 7 август, но от ръководството на компанията не са съобразили. Дори най-вероятно сумата вече е внесена.

Така капиталът на“Южен поток България“е нараснал със 191 млн. лв. от БЕХ и заедно със сумата, внесена от „Газпром“, достига вече до397,6 млн. лева.

От министерството вчера не бяха открити за коментар дали увеличението ще бъде преразгледано и как ще се случи това. От пресцентъра на БЕХ пък казаха, че не са запознати със заповедта на Щонов.

След като веднъж вече капиталът е бил увеличен, той трябва да бъде намален по същия начин. Първо с решение на БЕХ, после с решение на „Газпром“, а след това да бъде публикувано решението в Търговския регистър.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *