БЕХ отложи избора на банка за кредит от 650 милиона евро

Липсата на достатъчно кандидати принуди Българския енергиен холдинг (БЕХ) да удължи срока за подаване на заявления за участие в процедурата за изтегляне на заем от 650 млн. евро. Парите са нужни, за да може дъщерната компания на БЕХ – НЕК, да изчисти дълговете си към двете американски централи – ТЕЦ „Марица-изток“ 1 и 3.

Разплащането с двете електроцентрали е част от споразуменията за намаляване на цената на тока, който НЕК изкупува задължително. Към момента електрическата компания им дължи около 900 млн. лв.. Исканият от БЕХ кредит обаче е по-голям, като едно от обясненията е, че докато текат процедурите дълговете може да нараснат.

Срокът се удължава, тъй като участие в процедурата са заявили под пет кандидата. Съгласно правилата за управление на държавните фирми, изискващи парите на тези дружества да се държат поне в четири банки, изискванията са да има минимум пет кандидата за заема, са обяснили от холдинга, цитирани от Mediapool. Липсата на достатъчен брой кандидати е притеснителна на фона на сваления от „Фич“ рейтинг на холдинга, който бе понижен от BB на BB- с негативна перспектива веднага след като бе обявена поръчката за заема. През март рейтингът на холдинга отново бе свален с една степен.

Сега кандидатите трябва да внесат документите си до 2 октомври. Удължаването на срока дойде близо 10 дни след като изтече предишният краен срок за заявяване на интерес – 16 септември. Не става ясно какво ще последва, ако и след изтичането на новия срок БЕХ остане без нужния брой кандидати за вземането на кредит. Големият проблем в случая е, че символичното намаление на цените на тока за бита от 1 август – с 0.11%, е смятано на база вече преподписаните и все още невлезли в сила договори с „Марица-изток“ 1 и 3.

В началото на септември БЕХ обяви със закъснение, че търси банка, която да го кредитира, а енергийният министър Теменужка Петкова изрази оптимизъм, че сроковете ще бъдат спазени. Открита бе и процедура за консултант, който да помогне на холдинга за емитирането на облигационен заем също за 650 млн. евро и междувременно да предостави бързо мостово финансиране за същата сума. Втората процедура – за облигационния заем, вече е във фаза „преценка на кандидатите“. Тези от тях, които отговарят на условията, поставени от БЕХ, ще бъдат поканени да подадат офертите си. Те ще се оценяват по критерия „икономически най-изгодна оферта“.

РАЗМИНАВАНЕ

Според заместник-председателя на комисията по енергетика в парламента Валентин Николов няма резерви за поевтиняване на тока за бизнеса. По думите му фирмите купуват електроенергията от борси на свободен пазар. „Дори и извън България могат да си купят ток. Реално погледнато, цената на тока е пазарна при тях“, заяви той пред БНР.

Работодателите настояват драстично увеличената добавка „задължение към обществото“ да отпадне и цените за фирмите да се върнат на нивата си отпреди 1 август. Николов коментира и едно от предложенията на работодателите – бизнесмени да бъдат включени в бордовете на държавните фирми. Според него това би могло да бъде нож с две остриета – трябва да се внимава кой ще влезе в бордовете, за да не се стигне до конфликт на интереси.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *