Библията на половин милион българи

Тези дни известен български лекар обяви по телевизията: „Ако една къща не мирише на тютюн и ракия, запалете я!”. Медикът защити тезата си с твърдението, че никотинът е един от най-добрите невротрансмитери в организма, а вреден е единствено цигареният дим. И макар пиенето да не беше засегнато в неговите обяснения, крилатата сентенция зарадва и любителите на чашката – особено в навечерието на Коледа, Нова година и поредицата от празници на православни светии, чиито имена носят много българи.
Да живееш в държава като България
Изпълнителната директорка на суходолската клиника за лечение на алкохолизъм констатира преди време следното: „Три по 100 с шопска салата е Библията на близо половин милион българи. Те явно не могат да се справят с всекидневния стрес да живееш в държава като България”.
Един съвсем пресен пример се явява като доказателство на тази теза: уважавана учителка от столично училище се появи наскоро пред учениците си алкохолно развеселена и им потанцува в модерния „гангнам стайл”. Впоследствие стана ясно, че покрай безпаричието и проблемите около отглеждането на трите си деца жената посегнала към чашката. Почти по същото време лекар беше обвинен, че в нетрезво състояние поставил инжекции на тежко болен пациент, който след това починал.
Закърмени с ракия
Варненският психиатър доц. д-р Христо Кожухаров е убеден, че пиенето и пушенето са част от българската култура – към тях обществото проявява някаква свръхтолерантност. Без значение дали е празник или делник – алкохолът е неизменен: нещо като традиционен ритуал, който българите упорито спазват. Дори на децата се дава алкохол – за да не боледуват и да са им румени бузките…

                            Алкохолът като битие
Пие се навсякъде по света – това е безспорен факт. Но българското пиене си има свои характеристики, които го отличават от пиенето другаде по света, твърди д-р Кожухаров. На първо място става дума за толерантността към консумацията на алкохол, особено при мъжете. За тях алкохолът е символ на мъжкото излъчване – подобно на неизменната цигара в устата на филмовите герои от 50-те и 60-те години на миналия век.
По-по-най
„За българина алкохолът е нещо като задължителен атрибут. Особено мъжете го възприемат като чудотворен лек, който неутрализира неприятните усещания. А това, знаем, е свързано с огромни рискове за здравето. Голяма част от пиещите мъже не осъзнават, че с времето са развили алкохолна зависимост. А когато на по-късен етап тази зависимост стане видима, уврежданията са вече трайни“, обяснява психиатърът.
През пролетта на тази година Световната здравна организация обяви, че в ЕС най-много алкохол пият румънците, чехите и словенците – 15 до 19 литра чист алкохол на година. В България се пие доста по-малко – между 9 и 12 литра чист алкохол, което се равнява на около три чаши алкохол на ден. Но тъй като краят на годината обикновено е време за подобряване на рекорди, румънците да му мислят – по време на предстоящите празници съседите им на юг от Дунава се готвят да атакуват първото място.

Георги  Папакочев; Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *