Бизнесът застана зад „Дунарит“

Бизнесът защити протестите в Русе и заяви, че отнемането на лиценза на „Дунарит“ АД ще извади фирмата от заетите в момента ниши на пазара и ще изпрати на улицата работниците и служителите от предприятието.Това се посочва в изявление на работодателски организации /АИКБ, БСК и БТПП/, относно проблемите в оръжейния завод.

В изявлението се уточнява, че управителят на дружеството – Кръстю Кръстев е уведомен от МВР, че започва производство за отнемане на разрешенията на „Дунарит“ за търговия с оръжие, взривни вещества и боеприпаси.
Няма логика да се отнемат редовно получени разрешителни за производство и търговия със специална продукция, посочват работодателите.
Те се обръщат към Специализираната прокуратура и към ГД „Национална полиция“ да разделят въпроса за наказателното производство срещу управителя на „Дунарит“ АД и тълкуването дали същото предприятие може да продължи да функционира.
Длъжни сме да напомним, че действията по спирането на „Дунарит“ АД дават на неговите конкуренти конкурентно предимство, допълват работодателите.
По-рано днес синдикатите в Дунарит обвиниха фирма, близка до Делян Пеевси, че се опитва да фалира тяхната компания и да я изкупи на безценица. Въпросната фирма завела няколко съдебни дела срещу Дунарит и след като не ги спечелила, използвала нестандартния метод с лиценза.
Самият Кръстев сподели, че едно от обвиненията към него било, че пари от фирмата финансирали бившия шеф на КТБ Цветан Василев, който в момента е в Сърбия.
Вчера над 500 работници блокираха Дунав мост, за да защитят дружеството си. На място бе и икономическият министър Емил Караниколов, който обеща, че Дунарит ще продължи да работи.
Във връзка с декларация на работодателските организации ви уведомяваме, че темата със спирането на работата на военния завод „Дунарит“ приключи още вчера, след посещението на министър Караниколов в Русе, се казва в съобщение на Министерстсвото на икономиката. На срещата му с ръководството на дружеството и представители на синдикалните организации бе изяснено, че опасност за отнемане на разрешителните на завода няма, предприятието ще продължи да функционира оптимално и работещите ще запазят местата си. С подобни декларации се нагнетява излишно напрежението.
Обвиненията са към членове на ръководството и след депозиране на оставките им отпадна категорично вариантът да бъде отнет лицензът на дружеството.
Държавата в лицето на Министерство на икономиката следи внимателно случващото се в предприятието и няма да допусне да бъде спрян работният процес и ситуацията да се повтори, пишат от министерството.

 

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *