Бизнесът: Масовата подмяна на касови апарати е пореден удар за икономиката

Бизнесът определя масовата подмяна на касовите апарати заради новите изисквания на приходната агенция като пореден удар върху легалната икономика.

Старите фискални устройства трябва да излязат от употреба до края на март следващата година, срок, който според търговците  е нереалистичен. Целта на промените, обяснена от НАП, е отчитането на продажбите в реално време, софтуерът се подменя или се пренастройва, за да се отчитат търговците на всеки пет минути за всяка касова бележка.

Потребителите пък ще имат възможността да проверяват чрез разработено от приходната агенция приложение дали касовите бележки, които получават, са реални. Какво извън допълнителният финансов разход притеснява бизнеса, казва Ричард Либеров, председател на асоциацията на заведенията. „Говорим за фискален апарат, който трябва да бъде сменен, който струваше триста лева, сега най-вероятно ще струва повече. Тук става дума за смяна на софтуерната програма също. Изисква се от НАП цялостен достъп до програмата и до целия софтуер на заведението. Това значи всеки един чиновник да има пълен достъп до ноу хау всяка седмица и няма как обратно да бъдем гарантирани, че няма да има злоупотреба с това ноу хау“.

Затова браншовите организации, които работят с фискалните устройства, настояват за промени в законовите разпоредби. И още: след това от шест до девет месеца отсрочка за изпълнението на измененията. Може и по браншове може да се детайлизират допълнителни срокове според големината на обектите, за да може промяната да се случи по-плавно.
През миналите дни стана ясно, че държавата е задължила всички фирми да направят разход за обновяване на касовите си апарати. Моделите, произведени през последните 2-3 години, ще може да се ъпгрейднат, но всички останали ще трябва да се сменят с нови. Консервативната оценка за общия разход, който трябва да направи бизнесът, е 120 млн. лв.

Изпълнителният директор на НАП Галя Димитрова заяви, че става въпрос за не повече от 350 хил. устройства, като на голяма част от тях ще трябва да се ъпдейтне единствено софтуерът. Иначе регистрираните в системата на приходната агенция касови апарати са малко над 440 хил., но една част от тях в последната година не са подавали информация, т.е. са неактивни.

 

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *