Бизнесът на лотариите е скочил с 30%

Лотарийните игри продължават да са най-бързо растящата част от хазартния сектор в България.

През миналата година бизнесът с билети се е увеличил с почти 30% и е около 320 млн. лв., показват изчисления на база платени данъци за 2016 г. Двете големи компании в сектора са „Национална лотария“ и „Лотария България“ и се контролират от Васил Божков. Те започнаха бизнеса преди три години и чрез активен маркетинг всяка година увеличават събраните от билетчета постъпления: ако приходите от този бизнес през 2015 г. се оценяваха на 250 млн. лв., година по-късно ръстът е с около 70 млн. лв. Извън двете дружества на Божков такъм бизнес, макар и малък, развива държавният тотализатор.

Общите постъпления от такси върху хазартна дейност в бюджета също нарастват – с 32% спрямо 2015 г. и достигат 124 млн. лв., показва справка на Държавната комисия по хазарта (ДКХ), предоставена на „Капитал“. Увеличението се дължи основно на лотариите и на онлайн игрите. Отделно събраните алтернативни данъци по Закона за корпоративното подоходно облагане (например за ротативки) са близо 59.4 млн. лв. по данни на НАП и също растат, но с 6.3% на годишна база.

Бизнесът с билетчета

Приходите на държавата от такси от моментната лотария се повишават с 11 млн. лв. спрямо 2015 г. и достигат 48 млн. лв. (виж графиката). Тяхната дейност се облага с 15% върху направените залози, както е и при игрите със залагания върху резултати от спортни състезания и тотото.

Сегментът на т.нар. софт хазарт избуя преди няколко години с „данъчна“ помощ от държавата – кабинетът „Орешарски“ пропусна да обложи лотариите през 2014 г. и така им спести около 30 млн. лв.

На пазара с лотарийни билети в страната оперират три компании – „Ню геймс“, която съвместно с „Национална лотария“ е организатор на игра със същото име, „Евробет“, която държи лиценза на „Лотария България“ и Националния спортен тотализатор. Първите две са свързани с Васил Божков, като лидер по приходи през 2015 г. е „Ню геймс“.

Още един голям на онлайн пазара

Другият сегмент, от който идват повече приходи в бюджета, е онлайн хазартът. Постъпленията от платените от тях такси достигат 15 млн. лв. през 2016 г. Организаторите на онлайн игри дължат такса от два компонента. Еднократно се заплаща сума в размер на 100 хил. лв. и допълнително се дължат 20% върху разликата между стойността на получените залози и изплатените печалби. Ако се направи грубо изчисление излиза, че през миналата година онлайн организаторите са изплатили печалби за около 70 млн. лв.

През миналата година лиценз за България получи още един международен букмейкър – Bwin, като в страната компанията оперира през гибралтарската „Електра уъркс лимитид“. Така броят на дружествата, които имат онлайн лиценз, достига 11, а общо организираните от тях игри – 24. Другите големи международни компании с лиценз за нашия пазар са Pokerstars.bg, Betfair.com и bet365.com. Последната е сочена за лидер в онлайн сегмента, информира capital.bg. Останалите интернет оператори са свързани с български инвеститори, като при повечето отново излиза името на Божков.

 

 

 

 

 

financebg.com

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *