Бизнесът отчита ръст, хората харчат повече

Хората свикват с COVID ситуацията и учудващо започват да харчат повече. За това говорят увеличените обороти на фирмите в страната, които нарастват вече няколко поредни месеца.

Има промяна при пазаруването – по-често се пазарува онлайн, купуват се повече стоки за дома за сметка на облекло и обувки.

Приходите в държавната хазна от ДДС от сделки в страната през септември са 760 млн. лв., което е с близо 10% повече от същия месец на миналата година, показват данни на Министерството на финансите за изпълнението на бюджета, цитирани от „Труд“. Това става след като през август приходите от ДДС нараснаха с над 25% на годишна база. През предишните месеци също имаше увеличение.

Оказва се, че след като в началото на пандемията хората се затвориха по домовете си и спряха да харчат, през последните месеци ситуацията много се е променила.

Приходите в хазната от ДДС за първите девет месеца на годината са над 8,1 млрд. лв., което е спад с 3,65% на годишна база. Това обаче се дължи на свиването на приходите от ДДС от внос с 20% до 2,5 млрд. лв.

За това намаление обаче има обективни причини. Петролът е много по-евтин от миналата година, което води и до по-малко приходи от ДДС при вноса му. Освен това от 1 юли 2019 г. беше въведена възможност за отложено плащане на ДДС при внос на някои стоки от страни извън ЕС. Ефектът от прилагането на този режим за периода януари-септември 2020 г. е неначислен ДДС при внос в размер на 817 млн. лв. Стоките с най-значителен дял в прилагане на този режим са от групата “Руди, шлаки и пепели” – 528 млн. лв., и “Мед и изделия от мед” – 99 млн. лв. 63 фирми са се възползвали от възможността да отложат начисляването на ДДС.

Освен по-високи приходи от ДДС от сделки в страната, през първите девет месеца на годината нарастват постъпленията в хазната от данъка върху доходите (+100 млн.) и от осигуровки (+290 млн.). До голяма степен това се дължи на повишаването на минималната заплата. Данните на НСИ обаче показват, че заплатите вече се възстановяват след спада им в началото на кризата.

Намаляват приходите в хазната от акциза върху горивата (-6%) и алкохола (-9%). Причините за това са по-малкото пътувания и хора в ресторантите, както и по-малкото чужденци в курортите.

Източник: https://www.dnes.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *