Бизнесът се готви за връщане на драхмата

Bank of America Merrill Lynch вече има готовност при необходимост да осигури средства към Гърция при смяна на валутата, така че компаниите да могат да продължат да извършват плащанията си и бизнесът им да не бъде засегнат.
Ford пък е въвела нужните промени в компютърните си системи, с които да може да превключи към нова гръцка валута.
Все още никой не може да каже колко голям ще е шокът при евентуално излизане на Гърция от еврозоната, но големите американски банки и консултантски компании вече съветват корпоративните си клиенти как да се подготвят за сценарий за разпадане на еврозоната.
Това е в рязък контраст с уверенията на европейските политици, че кризата може да бъде овладяна и еврозоната да се спаси.
В четвъртък Европейската централна банка отново ще обсъди възможностите за подпомагане на най-тежко засегнатите от дълговата криза държави в еврозоната.
JPMorgan Chase вече създава нови сметки за удобство на отбрани американски компании, които веднага да могат да се обърнат в драхми. Проучване на банката от това лято показва, че близо 80% от клиентите смятат, че Гърция ще е принудена да напусне еврозоната, а една пета от анкетираните са на мнение, че и други държави ще я последват.
В Европа холдинговата компания, съставена от Iberia Airlines и British Airways, се подготвя за излизане на Испания от еврозоната.
Разгледахме много сценарии, включително такива за напускане на една или няколко държави на еврозоната, обяснява експертът на MasterCard Роджър Грифит.
По думите му вече са набелязани и конкретни стъпки, които да се предприемат при сбъдването на тези сценарии, за да могат промените в системите да се направят в рамките на дни.
Visa също ще бъде в състояние да направи бърз преход към нови валути с минимални затруднения за клиентите, допълва изданието.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *