Битката за българската гора

За опазването на природата обаче, те излязоха на улицата – констатира швейцарският „Нойе Цюрхер Цайтунг“.
„Извинете ни за неудобството, опитваме се да спасим това, което остана от България“ – пише на плакат, издигнат от протестиращите на софийския „Орлов мост“. От няколко дни най-натовареното кръстовище в българската столица е още по-трудно за преминаване, тъй като е блокирано от протестиращи граждани.
С акцията си те искат да привлекат вниманието към доста оспорваните поправки в Закона за горите, приети миналата седмица в парламента само с гласовете на управляващата партия ГЕРБ, които улесняват използването на българската гора за бизнес-проекти като изграждане на ски-центрове или голф-игрища, пише швейцарският „Нойе цюрхер цайтунг“.
Реверанс пред олигарсите?
 

Протестиращите виждат лобистко влияние в новия закон

Според коалицията от природозащитни организации „За да остане природа в България“ законът ще ускори унищожаването на природните богатства на страната. Българската гора е единственият останал естествен ресурс на страната, а поправките в закона не отчитат обществения интерес и нарушават както българското, така и европейското законодателство в тази област, е цитиран да казва говорител на екологичната организация Световен фонд за дивата природа (WWF). Според критиците законът облагодетелства шепа олигарси с интереси в зимните спортове, свързани с политиката.
Цели 2 месеца природозащитниците се опитваха безуспешно да се срещнат с премиера Бойко Борисов, но той ги прие едва след като протестиращите блокираха „Орлов мост“, посочва швейцарското издание. Междувременно в спора се намеси и президентът Росен Плевнелиев, който наложи вето върху поправките.
Като цяло протестите не са най-силната страна на българите, които предпочитат помежду си да мърморят срещу политиците. Когато обаче става въпрос за природата, на няколко пъти те вече са се вдигали на протести. Сегашните в центъра на София обаче са само едната страна на медала.
Не на „Зеления октопод“

Екологичен или политически протест?

На няколко места в провинцията също имаше протестиращи граждани, но този път срещу президентското вето. В понеделник жителите на Сапарева баня и Дупница блокираха за четвърт час главния път Е-79 за Солун, и призоваха премиера Борисов да отреже пипалата на „Зеления октопод“. Този протест беше организиран от кмета на Сапарева баня, и за разлика от акцията на „Орлов мост“, където имаше арестувани, полицаите бездействаха напълно, посочва НЦЦ.
Подобна демонстрация в ски-курортите Разлог и Банско организира и сдружението „Природа за гражданите и регионите“, зад което стои един от нарочените за облагодетелствани от закона – „ски-магната“ Цеко Минев. Тази протестна проява в защита на закона беше подкрепена и от министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов, който дори призова планинските общини в България да се застъпят за закона, защото щели да имат полза от него. И отново за разлика от „Орлов мост“, българската полиция не направи нищо за да предотврати блокирането на пътя София-Солун, посочва по темата и агенция ДПА.

АГ, ДПА, НЦЦ, Е. Лилов, Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *