Биткойнът валута ли е или суровина

На пазарите биткойнът се смята за валута, защото може да се използва за покупка, продажба и оценяване на стоки, както се прави с долари, евро и други валути според Reuters. Експертът от InvestorPlace, Том Уилсън, обаче задава следния въпрос: „Биткойнът валута ли е или суровина?“ Ето на какво се базира този въпрос.

Резултат с изображение за „bitkoin“

По своята същност най-популярната криптовалута се държи като нефта и златото, т.е. може да се купува и продава на пазарите чрез деривати като фючърси.

Дебатът може да изглежда абстрактен, но привлича все по-голям интерес от страна на икономисти и юристи. Те твърдят, че това може да има големи последици за бъдещето на криптовалутите.

Начинът, по който са определени биткойните и други цифрови монети би могъл да повлияе на регулацията им по целия свят.

Резултат с изображение за „bitkoin“

И как регулаторите ще се отнасят към тях?

В Съединените щати федералните казват, че биткойнът има характеристики и на актив, и на суровина, но като повечето големи икономики не са създали набор от правила, за да го диференцират напълно. Европейският съюз обаче скоро може би ще очертае тази рамка.

За пазарните играчи начинът, по който биткойнът и другите криптовалути са регулирани, е от огромно значение.

Пазарите на суровини оперират със сравнително малък регулаторен надзор. От друга страна ценните книжа обикновено подлежат на по-строги правила за прозрачност на цените, отчитане на търговията и пазарни злоупотреби.

Резултат с изображение за „bitkoin“

Част от кризата за идентичност на криптовалутите се крие във факта, че първоначално биткойнът е бил замислен като средство за разплащане, но сега рядко носи отличителните белези на доларите, еврото или лирите.

„Пазарите на суровини са много подходящи“, казва Диекша Гупта, асистент по финанси в Университета в Питсбърг, където е проведено изследване на криптовалутите.

„Една от най-големите прилики на биткойна със суровина е, че криптото се движи от хора, които искат да получат ликвидност.“

Резултат с изображение за „bitkoin“

Genesis Capital, един от най-големите кредитори на пазара с локация Ню Йорк, заяви, че неизплатените й заеми се покачиха в края на миналата година до около 545 милиона долара в сравнение със 100 милиона долара година по-рано.

Резултат с изображение за „bitkoin“

Привлечените лихвени проценти на тези пазари – цената на заемането на биткойни – са около 4-5%, заяви изпълнителният директор на Genesis Майкъл Моро. На платформи, за които хората да дават заеми в брой срещу биткойни, процентите достигат до 8.

ФИНАНСОВИ ИНСТРУМЕНТИ

Близостта на криптовалутите с ценните книжа възниква до голяма степен от тяхното издаване и функция при първоначално предлагане на монети или ICO, където те се използват за набиране на традиционни пари.

ICO често се провеждат от компании, които искат да наберат средства проекти, свързани с блокчейн. Те набират капитал чрез издаване на цифрови монети, които предоставят на притежателите достъп до новата система, софтуер или дял в генерираните печалби.

Например базираната в Швейцария Aragon, платформа за управление на децентрализирани организации, събра около 25 милиона долара през 2017 г., издавайки жетони, които дадоха право на глас за начина, по който да се развива системата.

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *