Биткойнът премина $4000 за първи път

Биткойнът премина прага от 4000 долара за първи път на фона на растящия оптимизъм, че по-бързите трансакции ще ускорят разпространението на криптовалутата.

Котировките скочиха до пика от 4125,17 долара за биткойна в днешната търговия, което е растеж с 15 на сто спрямо петък, информира Блумбърг.
За целия август курсът се е повишил с 40 процента, а от началото на годината – с над 280 процента, допълва Маркетуоч. Миналата седмица бе задействан план за ускоряване на търговията чрез изваждане на някои данни от основната мрежа. Решението, означено като SegWit2x, обаче бе толкова оспорвано, че се появи нова версия на дигиталната валута, наречена „биткойн кеш“.
Разделението стана резултат от напрежението между засилващото се търсене на виртуална валута и някои от характеристиките й, станали причина за тази популярност – децентрализираните процедури за верификация, които са гаранцсдел“ията срещу хакерски атаки и правителствен контрол.
Заради ограниченията за обема на данните, обработвани от блокчейн технологията, която стои зад биткойна, трансакциите започнаха да се забавят с нарастването на популярността на криптовалутата.
Общността бе разделена между решението SegWit2x, подкрепяно от група програмисти, и алтернатива, ползваща се с подкрепата на „миньори“ (лица, доброволно предоставящи изчислителната мощ на компютрите си, за да се валидира набор от биткойнки, наричани блокове), които искат по-голямо увеличаване на големината на блоковете.
Второто решение по-късно се разви в  кеш“.

Биткойн Кеш е хард форк от криптовалутата Биткойн и разделянето е станало в началото на този месец –  1 август 2017 година.  На 20 юли тази година  97% от „биткойн копачите“ са гласували за „Bitcoin Improvement Proposal (BIP) 91“. Предложението от инжинер на „Bitmain Warranty “, James Hilliard, бе да се активира „SegWit“. Някой членове на биткойн общноста мислят, че приемането на „BIP 91“ без повдигане лимита за големина на блоковете, просто би забавило сблъскването с проблема и че подобрението е в полза на хора, които искат да третират биткойн като дигитална инвестиция, а не транзакционна валута. Най-добрият начин за търговия на биткойн в България е чрез сайта Cripto.bg. Ако искате да търгувате активно, трябва включете се към някоя борса и накрая получаване на биткойни чрез конкурентно копане.

Въпреки че много потребители желаят за закупят биткойни с кредитни карти или PayPal, повечето борси не позволяват финансиране чрез тези платежни методи. Това се дължи на факта, че е възможно някой да закупи биткойни с PayPal и след това да откаже своята част от плащането. Това е известно като charge back и за щастие ще изчезне като явление когато Биткойн бъде изцяло възприет.

 

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *