Биткойнът продължава срива

Биткойнът продължава срива .Основната криптовалута отново се намира в свободно пропадане и по време на търговията във вторник. Цената на биткойна се сви с нови 7% до 4 387 долара, като понижението само за последната седмица е от 30%, предава Ройтерс.

Резултат с изображение за биткойни

Срив с 14% в понеделник в цената на най-голямата и най-познатата в света криптовалута доведе цената под нивото от 5000 долара за първи път от 13 месеца. Сега цената е на най-ниското ниво от октомври 2017 г.

След като през миналата седмица най-популярната дигитална валута се срина под ключовата за настоящата година психологическа и техническа подкрепа от 6000 долара, в понеделник нейният спад се задълбочи под следващото психологическо ниво от 5000 долара, а по-рано днес и под 4440 долара, понижавайки се към 4280 долара – най-ниско ниво от октомври 2017-а година, информира investor.bg.

Днешната нова обезценка съвпада с рязкото покачване на напрежението на световните капиталови пазари и със солидните понижения на акциите, търгувани на Wall Street, на борсите в Азия и в Европа.

В основата на значителната обезценка през последните дни на търговия без съмнение е и решението на разработчиците да въведат т.нар. „твърда вилица“ за Bitcoin Cash. Терминът „твърда вилица“ е свързан с промяна на протокола на дадена криптовалута, който не е съпоставим с по-старите версии на същата криптовалута. Например всички добиващи биткойни трябва да актуализират софтуера си за създаване на нови блокове, ако това представляват променени изискванията за „копаене на криптовалути“. В тази ситуация, ако например поради разединение сред добиващите дадената криптовалута, половината от „копачите“ използват новия софтуер за създаване на блокове, а другата половина – старата, то налице са две различни блокчейн вериги – и се появява „твърда вилица“.

Самата дигитална валута Bitcoin Cash също беше създаден чрез „твърда вилица“, когато разработчиците промениха кода
на оригиналния Bitcoin, за да увеличат неговия обем.

Цената на биткойна е вече с 65% под нейните нива в началото на годината и с близо 75% от рекордния връх от малко под 20 000 щатски долара, ударен за кратко през декември 2017-а година (около 19 783 долара, достигнат на 16-и декември). По данни на Coinmarketcap.com общата пазарна капитализация на всички виртуални валути вече се сви до 13-месечно дъно под 150 млрд. долара, след като в началото на годината беше в размер на около 800 млрд. долара.

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *