Биткойнът се срина с над 20%

Дигиталната валута биткойн (Bitcoin) се срина днес в следобедната търговия след бурния растеж напоследък и новия рекорд, поставен по-рано през деня, предаде германският в. „Ханделсблат“.

По-рано днес дигиталната валута поскъпна до 1161 долара, но след това загуби над 20 на сто от стойността си, отбелязва БТА.

Като причини за силното търсене в момента пазарните анализатори посочват засилващия се контрол върху движението на капитали в Китай, който е втората по големина световна икономика, и неуспешните парични реформи в Индия и Венецуела.

Китайското правителство засили контрола върху капиталовите потоци като мярка срещу поевтиняването на юана. Китайските инвеститори заобикалят контрола чрез използване на биткойни.

В Индия и Венецуела популярността на дигиталните пари е нараснала, след като опитът на индийското правителство за реформа на парите в обращение се сблъска с огромни трудности, а в южноамериканската страна планираното емитиране на банкноти с по-голям номинал боксува заради високата инфлация.

Биткойн е цифрова валута, която се създава чрез сложни изчислителни процеси на компютрите на потребителите, информира investor.bg. Тя е в обращение от 2009 година.

Почитателите й изтъкват, че за разлика от традиционните валути биткойнът не подлежи на държавен контрол, а плащанията са много по-трудни за проследяване. Противниците й пък се опасяват, че точно заради по-трудното проследяване валутата може да се използва за криминални дейности. Те посочват и силните колебания на курса, отчитани през последните години.

Резките промени в курса правят биткойна непригоден за разплащателно средство, както и проблемите си сигурността предвид опасността от хакерски атаки.

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *