Биткойн милионер: Не инвестирайте в биткойн

Първата ми инвестиция в биткойн беше от 5 000 долара през 2013 г., когато купих на цена от 72 долара за биткойн, а сега притежавам приблизително 69.2 биткойна.

За първи път чух за биткойна през 2011 г., но чак след като изгледах един документален филм и започнах да чета във форуми за криптовалутата, реших да си купя, споделя в CNBC създателят на блога за лични финанси Millenial Money Грант Сабатие. Лесно можеше да се види как биткойнът ще може да подрие цялата финансова система.

Реших да купя биткойн като дългосрочен експеримент и използвах по-малко от 1% от парите, с които разполагах, за да си купя от криптовалутата. Естествено, че исках да спечеля пари от това, но дори и да загубех всичко, това нямаше да промени посоката на живота ми.

Докато пиша това, биткойнът се търгува на цена от 16 600 долара, което означава, че моите биткойни струват 1 148 720 долара, пише Сабатие. Отне ми пет години, в които работех по 80 часа на седмица, за да спестя над 1 млн. долара от търговия на борсата, докато биткойните ми поскъпнаха до над 1 млн. долара само през 2017 г.

Това, без никакво съмнение, са най-лесните пари, които съм печелил някога. Не ви препоръчвам обаче да инвестирате в биткойн днес.

В моя блог Millennial Money съм получил над 100 имейла от читатели, които питат за инвестициите в биткойн и други криптовалути. Дори разговарях с читател през миналата седмица, който ми каза, че вложил всичките си спестявания в биткойн, купувайки на цена от около 11 000 долара. Това е ужасна идея.

Получих имейл от 22-годишен човек, който иска да инвестира първите си 5 000 долара и искаше да знае дали биткойнът трябва да е първата му инвестиция. Това е ужасна идея.

Ето защо, въпреки че съм милионер от биткойн, не препоръчвам да инвестирате в криптовалутата днес.

1. На практика е невъзможно да се определи стойността на биткойна

Биткойнът се превърна в световна мания. Дори и фризьорът ми, който няма идея какво е блокчейн, купува биткойн. Тъй като толкова много нови хора купуват биткойн (и толкова бързо!), е невъзможно криптовалутата да бъде оценена точно.

Когато цената на какъвто и да било актив се колебае с по 20-30% в един ден, този актив обикновено е нестабилен и можете да изгубите всичките си пари много бързо.
Особено ако парите ви трябват в следващата година, не купувайте биткойн. На фона на ненормалните краткосрочни колебания в цената, биткойнът представлява хазарт, а не инвестиция.

2. Биткойнът може да няма никаква стойност

Стойността зад биткойна е блокчейн технологията, която бе лесно изкопирана от други дигитални валути. Много от тях дори направиха по-добри и по-лесни за употреба версии.

Лайткойнът е добър пример. Разбира се, биткойнът има предимството да е първата, но тя е създадена, за да се купуват и продават сигурно неща онлайн, което в момента никой не прави, защото цената е толкова висока и разходите за трансакциите скачат.

Всичкият този обем на търговия също така създава сериозни забавяния, като при някои борси са необходими до 10 дни, за да вкарате или изкарате парите си и повече от седмица, за да изпратят вашите биткойни.

Цената на изпращането на биткойн също скача, тъй като цената на самата криптовалута има огромни колебания и стойността й може да е значително по-висока или по-ниска, в сравнение с когато сте изпратили парите.

Повечето хора не купуват заради стойността на технологията, а заради всичкия този шум, който се вдига около биткойн. Това е хазартен залог, а не инвестиране.

3. Биткойнът все още не е толкова сигурен

Може да си мислите, че дигиталните портфейли са сигурни, но борсите за криптовалути и дигиталните портфейли продължават редовно да бъдат обект на хакерски атаки. Миналата седмица биткойни за над 70 млн. долара бяха откаднати от NiceHash.

Само защото борси, като Coinbase, са набрали 200 млн. долара рисков капитал и имат лъскави офиси, това не означава, че също не могат да бъдат хаквани. Тъй като няма централен администратор, който да гарантира за вашите биткойни, ако ги изгубите по някаква причина, ще е трудно да си ги върнете. Хакерските атаки ще продължат да се случват.

Ако наистина сте решили да си купите биткойн, тогава ви съветвам да го правите отговорно. Не купувайте биткойни със средства, които надвишават 1% от всичко, което имате и бъдете честни със себе си – биткойнът е хазартен залог, а не инвестиция.
Супер рисково е, а има много по-добри места, където да инвестирате парите си сигурно, както в краткосрочен, така и в дългосрочен план.

 

Споделил прогнозата: Петьо ХАРИЗАНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *