Близо 25% от пътищата у нас са в лошо състояние

Близо 25% от пътищата у нас са в лошо състояние, а още 13% в незадоволително. Това показва анализа на Агенция „Пътна инфраструктура“, за изготвянето на който са обследвани всички над 20 хил. км. шосета у нас.

Резултат с изображение за лоши пътища

Това заяви председателят на Управителния съвет на ведомството инж. Светослав Глосов по време на 11-та национална конференция по транспортна инфраструктура с международно участие, организирана от Катедра „Пътища“ на Университета по архитектура, строителство и геодезия.

В най-лошо състояние от всички шосета са тези от третокласната мрежа, обясни Глосов. И заяви, че общо 8000 километра от тези отсечки имат нужда от ремонт. От обновяване се нуждаят и 112 съоръжения. В същото време 12% от пътищата у нас са в отлично състояние, показва проверката на пътната агенция, извършена през последния месец. 27% от шосетата са в добро състояние, а 22,5 на сто – в задоволително. Причината за това, че над една пета от пътищата имат нужда от обновяване, е дългогодишното недофинансиране на сектора, заяви Глосов. Той допълни, че при стартирането на тол системата догодина се очаква да се увеличат и средствата за поддръжка на шосетата у нас, информира в.Труд.

Освен за ремонт и обновяване събраните пари ще могат да се използват и за финансиране на ново строителство. Тези средства ще бъдат използвани за довършването на магистралите „Хемус“ и „Струма“, скоростните направления към двата моста над Дунав – Видин- Ботевград и Русе- Велико Търново, отсечката София-Калотина, завършването на магистралния пръстен около София с отсечките от квартал „Младост“ до магистрала „Тракия“ и от квартал „Бъкстоун“ до магистрала „Люлин“. Сред приоритетните проекти, чакащи реализация, са тунелите под „Шипка“ и „Петрохан“ и автомагистрала „Черно море“.

По време на форума изпълнителният директор на Камарата на строителите в България инж. Мирослав Мазнев призова да се спре ескалацията при дискредитиране на българския строителен сектор.

В проучването за 2017 г. страната ни е поставена на 93-то място по качество на пътищата сред 137 изследвани държави. Непосредствено преди нас са страни като Танзания, Алжир, Черна Гора, Мали, Армения. С еднаква оценка като България са Виетнам и Уганда, а непосредствено след нас, с незначителна разлика, се нареждат Лаос, Уругвай, Аржентина, Етиопия.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *