Близо 8% от пенсионерите в България продължават да работят

Близо 8 на сто от пенсионерите у нас продължават да се осигуряват за пенсия, тоест не са спрели да работят след пенсионирането си, съобщава вестник СЕГА.

Броят на хората, които избират да работят и след пенсионирането си, расте постоянно от 2010 г. насам, като очаквано мъжете са повече от жените. През миналата година почти 165 хил. българи с пенсия за стаж и възраст са работили. За последните седем години това е най-големият брой на работещите пенсионери според официалните данни на НОИ. За сравнение спрямо 2013 г. те са с над 20 хил. повече. Това показва справка на Националния осигурителен институт, изготвена за „Сега“.

През 2015 г., за когато има публикувани официално данни, почти 156 хил. пенсионери са работили. Над 92 хил. са мъжете, а над 64 хил. – жените. Съвсем очаквано в охраната работят най-много пенсионери. Обикновено бивши служители от сектор „Сигурност“, които се пенсионират рано, след това продължават да работят като охранители и пазачи. От миналата година военни и полицаи имат минимална възраст за пенсиониране – 52 г. и 10 месеца, а тази година е 53 години. През 2015 г. обаче все още нямаше въведена минимална възраст за пенсионирането на служителите от сектор „Сигурност“. Така или иначе до края на 2018 г. има преходен период, в който всички служители, които към края на 2015 г. имат необходимия стаж, могат да се пенсионират независимо от възрастта си. Към края на миналата година пенсионираните военни, полицаи и др. са общо 98 хил. души.

Следващият сектор, в който има много заети пенсионери, традиционно е бюджетният. През 2015 г. обаче бюджетният сектор почти се изравнява с охранителните дейности. Разликата в броя на осигуряващите се пенсионери се стопява до около 130 човека в полза на охраната при няколко хиляди в предишните години. Търговията и строителството също са сред секторите, в които работят най-много пенсионирани българи. Малко над 4 хил. са пенсионираните работещи медицински сестри, акушерки, рехабилитатори и лаборанти, показват данните на НОИ.

Пенсионерите, които работят, имат право веднъж в годината да поискат от НОИ актуализиране на пенсията заради вноските, които им се удържат за Държавно обществено осигуряване. Освен това вече не е необходимо човек да напуска работата си, за да излезе в пенсия. И от миналата година всички могат да се пенсионират една година по-рано, ако имат необходимия стаж, но пък с намалена пенсия от 0.4% на месец, информира infostock.bg.

Наскоро немски медии съобщиха, че в Германия работят 11 на сто от пенсионерите. Тенденцията и там е да се увеличава броят на хората с пенсия и заплата. Според данните броят на пенсионерите в Германия, които работят, се е удвоил за десет години – от 5% през 2006 г. на 11% през 2016 г.

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *